Συσκευή ειδοποίησης για παρακολούθηση του κινητού από τον Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν συνέβαλλε στον σχεδιασμό «μηχανής ενδοσκόπησης» για συσκευές κινητού τηλεφώνου, που, όπως υποστηρίζει, ειδοποιεί τον χρήστη, όταν το smartphone του παρακολουθείται.
Παρουσιάζοντας τη μηχανή μέσω βίντεο σύνδεσης στο Media Lab του MIT στο Cambridge της Μασαχουσέτης, ο Σνόουντεν και ο συνεργάτης του στον σχεδιασμό της μηχανής εξήγησαν πώς συνδέεται με διαφορετικούς ραδιοπομπούς. Σκοπός, να μαθαίνει ο χρήστης πότε κάποια κυτταρική, Wi-Fi ή Bluetooth σύνδεση χρησιμοποιείται για να μοιραστούν ή να ληφθούν δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Guardian, η συσκευή ενεργεί και σαν είδος «διακόπτη», που αποσυνδέει την τροφοδοσία του τηλεφώνου όταν ανιχνεύει πομπό να μεταδίδει δεδομένα.

Η συσκευή αποτελεί προϊόν ακαδημαϊκής εργασίας και δεν είναι έτοιμη για την αγορά, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τις «συσκευές εντοπισμού».

«Η συσκευή σας φωνάζει»
«Ως αποτέλεσμα του τρόπου που λειτουργούν τα δίκτυα, η συσκευή σας συνεχώς φωνάζει στον αέρα, σηματοδοτώντας μία μοναδική ταυτότητα, η οποία δεν καταγράφεται μόνο από την τηλεφωνική εταιρεία, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί, καθώς ταξιδεύει μέσω του αέρα από ανεξάρτητους, ακόμα πιο επικίνδυνους τρίτους», εξήγησε ο Σνόουντεν.

Τα περισσότερα smartphone απενεργοποιούν το Wi-Fi, το Bluetooth και την κυτταρική μετάδοση όταν είναι σε λειτουργία αεροπλάνου, ωστόσο ο Σνόουντεν υποστηρίζει ότι και αυτή ακόμα η ασφαλής λειτουργία τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Κίνδυνοι ασφαλείας»

Το προϊόν αποτελεί επέκταση του έργου του Σνόουντεν να ενημερώσει το κοινό για τις δυνατότητες εποπτείας που είναι διαθέσιμες στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από την εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας, επιδιώκει, όπως λέει, να συμβάλλει ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου