Σε ειδικό δικαστήριο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θα εμφανιστεί οριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για αμέλεια στην υπόθεση Ταπί, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Εμπιστοσύνη στην Λαγκάρντ εκφράζει το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο Δεκέμβριο, δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία, η οποία αρχίζει επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, η κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Στο ποινικό μέρος της ίδιας υπόθεσης, για «σύσταση συμμορίας με σκοπό την απάτη και τον σφετερισμό κεφαλαίων σε συνέργεια» κατηγορούνται έξι άτομα, με πρώτον τον ίδιο τον Μπερνάρ Ταπί.

Οι δικηγόροι της Κριστίν Λαγκάρντ κάνουν λόγο για πρωθύστερο της παραπομπής τής εντολέος τους λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί κάποιος για αμέλεια για μια υπόθεση που δεν έχει καν μέχρι στιγμής κριθεί για το αν και κατά πόσο εμπεριέχει αδικήματα ενώ η ίδια η Λαγκάρντ δεν παύει να υποστηρίζει πως «πάντοτε ό,τι έκανε ήταν σύννομο και υπηρετούσε τα συμφέροντα του κράτους».


Σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ τονίζει ότι «εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου