Στο όριο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Με μικρή, αλλά σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα και απόσυρση των τούρκων παρατηρητών από τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα απομακρύνεται από τους στόχους της συμφωνίας για το προσφυγικό. Με ένεση 1,4 δισ. ευρώ, επιχειρούν οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους, να δελεάσουν τον Ερντογάν ώστε να επιστρέψει στο συμφωνηθέν πλαίσιο.
Την Πέμπτη, η Κομισιόν, σε μία ένδειξη στήριξης της εφαρμογής της συμφωνίας, έδωσε το πράσινο φως για την καταβολή 1,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία. Ενώ ο επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ζήτησε να παρασχεθεί βοήθεια για να μπορέσει η Τουρκία να σηκώσει το βάρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων.

Προηγήθηκε δήλωση Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας, καθώς και η κριτική των ευρωπαίων για τις εξελίξεις στη χώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στην Αθήνα τηρείται στάση αναμονής, με κυβερνητικούς κύκλους να μην αποκλείουν η απομάκρυνση των παρατηρητών να συνδέεται με το ότι ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός που περνάει τα στελέχη του από «κόσκινο».

«Οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται»
Την ίδια ώρα, στην ΕΛ.ΑΣ ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία είναι σε ισχύ, και ότι οι επαναπροωθήσεις μεταναστών συνεχίζονται κανονικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου