Τσίπρας: Από την Ελλάδα ο νέος δρόμος του μεταξιού

Για μια «πολυδιάστατη οικονομική και εμπορική συνεργασία» που θα ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη που αφορά το λιμάνι του Πειραιά και θα μετατρέψει την Ελλάδα στη βασική πύλη της Κίνας για την Ευρώπη αλλά και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της ασιατικής υπερδύναμης προς τη Δύση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς έλληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Πεκίνο.Andrea Bonetti / PM Handout / SOOCΟ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως στρατηγικής σημασίας μια τέτοια σχέση μεταξύ των δυο χωρών, λέγοντας πως η Κίνα αποτελεί μια οικονομική υπερδύναμη βλέποντας σε αυτήν κορυφαίας σημασίας ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων μέσα στα επόμενα χρόνια και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει, λειτουργώντας ως κόμβος που θα συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη:

«H Ελλάδα έχει εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε: τη γεωγραφική της θέση και αυτή τη στιγμή ίσως είναι από τα ελάχιστα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που πρέπει να αναπτύξουμε, να αξιοποιήσουμε».

«Και δεν θα αναφερθώ βεβαίως μονάχα στη δυνατότητα που έχουμε μετατρέποντας τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο ή αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αναφέρομαι ιδιαίτερα στον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας».


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είδε ευκαιρίες που αναδύονται για τη χώρα λόγω των συγκυριών που δημιουργούνται από τα σχέδια της ασιατικής υπερδύναμης να δημιουργήσει έναν «νέο δρόμο μεταξιού» αναφερόμενος στη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο και με την Ελλάδα να προσφέρεται ως ο πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός.

«Και σε ό,τι αφορά όμως τη ζώνη τη σιδηροδρομική και την οδική, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη, άρα η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της εμπορική και οικονομική με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα», προσέθεσε.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό κόμβο διαμετακομιστικό, έναν πυλώνα που θα γεφυρώνει τον δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, με την Κίνα, μια παγκόσμια υπερδύναμη» είπε, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ψυχή μιας τέτοιας συνεργασίας δεν μπορεί να είναι παρά το ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει στην ανθρωπότητα οι πολιτισμοί των δυο χωρών.

«Θα έλεγα», τόνισε, «ότι ανοίγονται δυνατότητες που πρέπει να δούμε πώς θα τις αξιοποιήσουμε» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «η επόμενη μέρα της συνεργασίας στον Πειραιά ανοίγει τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου προς τη δυτική Ευρώπη, αλλά και μια σειρά από άλλες συνεργασίες».

«Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Η συμφωνία με την COSCO --όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας- είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του", τόνισε ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ζου Σιαολί μιλώντας σήμερα στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο.

Ο κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε πως "η σημασία του προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά".

Ο κ. Ζου χαρακτήρισε "ορόσημο" την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο προσθέτοντας πως οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις "εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας". Πρόσθεσε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα "συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία".

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας, "υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό , αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό" και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την COSCO, στις 8 Απριλίου, έχει δεχτεί δεκάδες αιτήσεις από άλλες αντιπροσωπείες από την Κίνα οι οποίες θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου