Τουρκία προς Ε.Ε.: Ή Βίζα ή πρόσφυγες στην πόρτα σας

Την ώρα που οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη αυξάνονται έως και 300% την ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι η «αναχαίτιση» δεν θα συνεχιστεί αν δεν καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης Βίζας για την Ευρώπη στους Τούρκους πολίτες. Και αυτό λίγες ώρες μετά την εκταμίευση από την Κομισιόν ενίσχυση άνω του 1 δισ. ευρώ προς την Τουρκία.
Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα. «Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.

«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου