Γκάλμπρεϊθ: Έτσι απαντάω στην Καθημερινή

Την δημοσιογραφική δεοντολογία της εφημερίδας του συγκροτήματος Αλαφούζου αμφισβητεί ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ και μέσω του ThePressProject απαντάει στις «αναπάντητες ερωτήσεις» που έθεσε η Καθημερινή.
Στις 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο της συγκροτημένης καμπάνιας της Καθημερινής εναντίον οποιουδήποτε είχε τολμήσει να αντισταθεί στην τρόικα το 2015, η εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Επίθεση πανεπιστημιακών κατά Γκάλμπρεϊθ».

Υπογεγραμμένο από 23 πανεπιστημιακούς, το εν λόγω άρθρο εγκαλεί τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας και σύμβουλο του τ. Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για αυτά που ο ίδιος ο Γκάλμπρεϊθ γράφει σε πρόσφατο βιβλίο του – και συγκεκριμένα σε παράρτημα στο οποίο αναφέρεται στην ομάδα του Plan Χ την οποία συντόνιζεμετά από πρόσκλησητου κ. Βαρουφάκη.

Στο άθρο τους, οι 23 πανεπιστημιακοί κρίνουν πως αυτά που αναφέρει ο Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του αποκαλύπτουν μη «ηθική συμπεριφορά» του συναδέλφου τους φτάνοντας μάλιστα να τον κατηγορήσουν για συμμετοχή σε σχεδιασμό «νομισματικού και στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ απάντησε, με δική του επιστολή, στην Καθημερινήκαταδεικνύοντας μια σειρά από ανακρίβειες στο άρθρο των 23 που αποδεικνύουν ότι οι συντάκτες του, απλά, δεν διάβασαν ποτέ το βιβλίο (τις «αποκαλύψεις» του οποίου επικρίνουν).

Βασικοί κανόνες δεοντολογίας επιβάλουν την δημοσίευση της απάντησης επί προσωπικού στην ίδια μορφή που δημοσιεύτηκε το αρχικό άρθρο. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για την Καθημερινή. Αντί για αυτούσια ή έστω αντικειμενική παρουσίαση της απάντησης του Γκάλμπρεϊθ, ο συντάκτης της Καθημερινήςπου ανέλαβε εργολαβικά την «υπόθεση» συνόψισε την απάντηση του Γκάλμπρεϊθ προσθέτωντας μια δική του παράγραφο η οποία, επί της ουσίας, επαναλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των 23 που ο Γκάλμπρεϊθμόλις είχε αποδείξει ότι απολύτως αβάσιμες – καθώς στηρίζονταν σε πράγματα που ο ίδιος δεν είχε ποτέ γράψει στο βιβλίο του (π.χ. ότι το Plan X προέβλεπε σύλληψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος).

Στο TPP θελήσαμε να μάθουμε την άποψη του διεθνούς φήμης οικονομολόγου και θέσαμε υπ’ όψιν του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ την καταληκτική παράγραφο του συντάκτη της Καθημερινής και του ζητήσαμε να την σχολιάσει. Μας απάντησε ως εξής:

Καθημερινή: «Τα ερωτήματα, φυσικά, παραμένουν. Ποιο ρόλο οραματιζόταν για τον στρατό ο κ. Γκάλμπρεϊθ στη μετάβαση προς τη δραχμή, αν όχι αυτόν του ελέγχου της δημόσιας τάξης (όπως ο ίδιος έχει γράψει στο βιβλίο του), και πώς θα έφερνε εις πέρας την αποστολή του;»

Γκάλμπρεϊθ: «Η μόνη αναφορά μας στο Υπουργείο Άμυνας αφορούσε την ασφαλή διακίνηση καυσίμων στην μεταβατική περίοδο. Δεν αναφέραμε τον στρατό πουθενά.»

Καθημερινή: «Δεν θα χρειαζόταν περιορισμός των ατομικών ελευθεριών των πολιτών και άλλα αντι-δημοκρατικά μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση;»

Γκάλμπρεϊθ: «Το Plan X δεν προέβλεπε ούτε κατά διάνοια περιορισμούς στις ελευθερίες του οποιουδήποτε πολίτη. Αυτό που προέβλεπε, ως όφειλε, ήταν η απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.»

Καθημερινή: «Και δεδομένου ότι παραδέχεται ότι το σχέδιο ήταν απλώς προκαταρκτικό, δεν ήταν εγκληματικά απερίσκεπτες οι εισηγήσεις του κ. Βαρουφάκη στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, που θα οδηγούσαν αναπόφευκτα στην ενεργοποίησή του;»

Γκάλμπρεϊθ: «Οι εισηγήσεις του Βαρουφάκη σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγούσαν στην ενεργοποίηση του Plan X. Οι εισηγήσεις του είχαν μόνο στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προκύψει μια βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές εντός της ευρωζώνης. Βρίσκω διασκεδαστική την επιμονή της Καθημερινής να ταυτίζει την στρατηγική μη υποταγής σε υφεσιακά μέτρα, και της αποτροπής των μέτρων λιτότητας, με την άποψη Σόιμπλε ότι η μόνη εναλλακτική στην συνεχιζόμενη Μεγάλη Ύφεση της Ελλάδας είναι η έξοδος από την ευρωζώνη.»

Καθημερινή: «Αυτά τα ερωτήματα –και πολλά άλλα– μπορούν να απαντηθούν μόνο με τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Χ. Ισως το μόνο που θα μείνει αναπάντητο είναι με ποια προσόντα –πέραν της φιλίας του με τον υπουργό– ανέλαβε ο συγκεκριμένος Αμερικανός καθηγητής ένα τόσο εθνικά ευαίσθητο εγχείρημα.»

Γκάλμπρεϊθ: «Αναρωτιέμαι γιατί η Καθημερινή δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο να δημοσιοποιηθεί το αντίστοιχο Plan Z της ΕΚΤ, με το οποίο η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης, σκανδαλωδώς, απειλεί την Ελλάδα από το 2012 με εκδιώξη από το ευρώ. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι περιέχουν όλα τα σχέδια αποδόμησης της ευρωζώνης, με πρώτο βέβαια εκείνο της κεντρικής τους τράπεζας. Τέλος, δεν είμαι, φυσικά, αρμόδιος να κρίνω την επιλογή μου από τον Γ. Βαρουφάκη ως συντονιστή της ομάδας του Plan X. Το μόνο που μπορώ να πω σχετικά είναι ότι μια τέτοια ομάδα ήταν απαραίτητο, στον βαθμό που στόχος ήταν να μην ενεργοποιηθεί το Plan X, η ομάδα αυτήνα λειτουργεί με απόλυτη μυστικότητα. Ο υπουργός οικονομικών έκρινε, νομίζω σωστά, πως κάτι τέτοιο απαιτούσε τον συντονισμό της από έμπιστο τεχνοκράτη εκτός δομών υπουργείου και κυβέρνησης. Από μία άποψη αποδεικνύει ότι ο υπουργός ήταν απολύτως αποφασισμένος να αποφύγει μια έξοδο από το ευρώ ως αυτο-εκπληρούμενη προσδοκία που θα πυροδοτούσε η όποια διαρροή για την ύπαρξη και λειτουργία της ομάδας μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου