Στο ΣτΕ προσέφυγαν φορείς και κάτοικοι της Χίου κατά του Hot Spot

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 110 τοπικοί φορείς (Σύλλογοι, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), αλλά και κάτοικοι της Χίου, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 8.1.2016 υπουργική απόφαση, που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι από το Ηot Spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκείου της Χίου, έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού, έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων), για τις απάνθρωπες, κυριολεκτικά, συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Hot Spot του νησιού.

Ακόμη αναφέρουν, ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, καθώς είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά στοιχεία, απειλώντας έτσι τον τουρισμό, αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Καταγγελίες των προσφύγων στη ΒΙΑΛ: Επί τρεις μέρες δεν δόθηκε φαγητό

Στη ΒΙΑΛ, αυτή την «ανοικτή φυλακή» για περισσότερους από 1.300 από τους συνολικά 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο, οι καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το κακό φαγητό, τη συμπεριφορά των αστυνομικών ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, ενώ τα πράγματα έχουν χειροτερέψει από τις 28 Ιουλίου




Oι πρόσφυγες αναφέρουν πως δεν δόθηκε – έστω αυτό το άθλιο – φαγητό. Στις 7 Αυγούστου, οι πρόσφυγες αρχίζουν να ειδοποιούν εθελοντές και οργανώσεις πως το φαγητό που τους δόθηκε είναι μόνο νερό και ψωμί – σε όλους, άντρες, γυναίκες και τα εκατοντάδες παιδιά που παραμένουν στο άθλιο hotspot.

Mαζί και μαρτυρίες για αυθαιρεσίες της αστυνομίας – το παραθέτουμε στα αγγλικά γιατί αποτύπωνει την κατάσταση: «Υesterday a police come in our room saying we have to get out off that room and go to soda and we told him no and never. Are black we need to go Souda because blacks are there and we say we don’t want to go nowhere, only Athens that’s all”

Και σε ελεύθερη μετάφραση: «Χθες ένας αστυνομικός ήρθε στο «δωμάτιο» μας λέγοντας ότι πρέπει να φύγουμε και να πάμε στη Σούδα και του απαντήσαμε όχι, ποτέ. [Μας είπε] πως οι μαύροι πρέπει να πάμε στη Σούδα γιατί εκεί είναι και οι άλλοι, και του απαντήσαμε πως δεν θέλουμε να πάμε αλλού, μόνο στην Αθήνα, αυτό είναι όλα όσα ζητάμε». Υπενθύμιση, πως ο 5μηνος εγκλωβισμός στο νησί έχει φτάσει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στα όριά τους. Στις 8 Αυγούστου, δίνεται ξανά νερό και ψωμί. Και κάποιος πρέπει να απαντήσει γιατί έγινε αυτό ξανά. Οι πρόσφυγες γράφουν στα κοντέινερ, σε μια απελπισμένη κίνηση δημοσιοποίησης, «No food, no water» – «Ούτε φαγητό, ούτε νερό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου