Αυστρία: Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγωνΜεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων καταγράφεται στην Αυστρία το 2016, όπου ο αριθμός των επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί το 2015 συνολικά είχε ήδη προσεγγιστεί το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο.
Είκοσι τέσσερις επιθέσεις καταγράφηκαν το πρώτο μισό του 2016 έναντι 25 ολόκληρο το 2015, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σομπότκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο.


Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται εμπρησμοί, επιθέσεις με οξύ, ρίψη πετρών, ρατσιστικά ή ναζιστικά γκραφίτι, αναρτήσεις μηνυμάτων στο Διαδίκτυο κ.ο.κ.


Για τον βουλευτή των Πρασίνων (αντιπολίτευση) Άλμπερτ Στάινχαουζερ, ο οποίος υπέβαλε την ερώτηση, ο «θυελλώδης πολιτικός διάλογος για τους αιτούντες άσυλο» είναι μια από τις βασικές αιτίες της αύξησης των επιθέσεων.


«Εάν κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας (...) δεν είναι παράξενο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τις επιθέσεις αυτού του είδους θεμιτές», τόνισε ο Στάινχαουζερ.


Στην Αυστρία φέτος έχουν υποβληθεί 90.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ένας αριθμός δίχως προηγούμενο και ένας αριθμός που κατά κεφαλή είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη.


Το κόμμα των Ελεύθερων (FP?), ένα από τα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη με τα πιο ισχυρά εκλογικά ερείσματα, έχει μετατρέψει την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στο κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας για την ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου.


Κατά τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιός του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, δίνει μάχη στήθος με στήθος με αυτόν των οικολόγων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ενόψει των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.


Εάν επικρατήσει ο Χόφερ, η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εκλέξει ακροδεξιό πρόεδρο μετά το 1945.


Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μετά την ακύρωση εκείνης της 22ης Μαΐου, όταν ο Φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε με μικρή διαφορά επί του Χόφερ. Όμως το FP? πέτυχε να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές λόγω διαδικαστικών παρατυπιών τις οποίες κατήγγειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου