Ένταση στη Χίο, με τα πρώτα ΟΧΙ σε άσυλο

Αναστάτωση επικρατεί στη Χίο, καθώς αρχίζουν να επιδίδονται οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου προσφύγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Αφγανός έκοψε τις φλέβες του, όταν ενημερώθηκε ότι απορρίφθηκε η αίτησή του.
Οι κάτοικοι καλούν σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00 κατά των χειρισμών στο προσφυγικό. Εν τω μεταξύ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κλείνει ο καταυλισμός προσφύγων στη Σούδα.

Συγκεκριμένα, σε συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του hot spot της ΒΙΑΛ προχώρησαν, χθες Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους, καθώς και για την ανυπαρξία αστυνόμευσης.

Όπως αναφέρουν, η κατάσταση είναι οριακή, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησαν να επιδίδουν τα πρώτα απορριπτικά έγγραφα στους μετανάστες που υπέβαλαν αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα η αντίδραση πολλών από αυτούς να είναι ακραία.


Έκοψε τις φλέβες του
Μάλιστα, όπως αναφέρει η χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, προχθές Δευτέρα το πρωί, νεαρός Αφγανός έκοψε τις φλέβες του στο άκουσμα της απόρριψης της αίτησής του.

«Να βγάλουμε τη Χίο απ' τα συρματοπλέγματα»
Με συνθήματα όπως «να βγάλουμε τη Χίο απ' τα συρματοπλέγματα», «να μην ανοίξει νέο χοτ σποτ», «να κλείσει η ΒΙΑΛ», «δεν μας φταίνε οι άνθρωποι αλλά οι πολιτικές», επιτροπές αγώνα στη Χίο, σηματοδοτούν τους στόχους τους και καλούν «σε μεγάλη ειρηνική και χωρίς ακρότητες συγκέντρωση» σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, στην πόλη της Χίου.

Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας μέσω της χιώτικης προκυμαίας μέχρι το ξενοδοχείο «Χανδρή».

Εν τω μεταξύ παρελθόν αποτελεί για την πόλη της Χίου ο πρόχειρος καταυλισμός που λειτουργούσε στον χώρο του ΔΗΠΕΘΕ πίσω από το δημαρχείο της πόλης της Χίου αφού ολοκληρώθηκε η μεταφορά όσων διέμεναν εκεί.

Η διαδικασία μεταφοράς ξεκίνησε με την πρώτη φθινοπωρινή μπόρα όταν η πλειοψηφία των 180 προσφύγων που έμεναν στον καταυλισμό μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, ενώ για πολλούς από αυτούς εγκρίθηκε η μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, με απόφασή του, το Δημοτικό συμβούλιο Χίου προχωρά και στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού προσφύγων στην τάφρο του κάστρου της Χίου, γνωστή ως Σούδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου