«Αγώνας δρόμου» για τα προαπαιτούμενα

Εντολή στο οικονομικό επιτελείο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δίνει σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του μίνι υπουργικού Συμβουλίου στις 9.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και η Σύνοδος των ηγετών των χωρών του νότου στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφετέρου να ξεκινήσει αμέσως μετά η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συνδέεται με την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους. 

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν και τα ειδικά μισθολόγια, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να βρεθούν τα ισοδύναμα προκειμένου να μην υπάρξει μείωση μισθού σε περίπου 188.000 δημοσίους υπαλλήλους. 

Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ και η οποία θα αφορά τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως και το τελευταίο ευρώ από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών θα δοθεί σε δράσεις για την ενίσχυση των πιο αδύναμων. Το συνολικό ποσό των 246 εκατ. ευρώ αποτελεί μόλις το 1/3 του ΕΚΑΣ που θα χαθεί σταδιακά έως το 2018. 

Ωστόσο το Μαξίμου εξετάζει την πιθανότητα η πρώτη δόση που θα μπει στα κρατικά ταμεία από τους αδειοδοτηθέντες καναλάρχες να αξιοποιηθεί για να καλύψει τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ για το 2017.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας ανακοινώνοντας προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, το Μαξίμου θα επιμείνει στην πολιτική της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση πρωτίστως με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η Σύνοδος των ηγετών των χωρών του νότου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα.

Έρχονται οι δανειστές

Με διπλή αποστολή έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής των θεσμών:
Το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης 
Η προετοιμασία του επόμενου γύρου των διαβουλεύσεων τον Οκτώβριο
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθούν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι τεχνοκράτες αξιωματούχοι των δανειστών, οι οποίοι θα ελέγξουν όσα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τη δόση του Ιουνίου και όσα βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. 

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι η πρόοδος στη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα είναι πολύ μικρή και δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή στο ζήτημα της υποδόσης.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη χειρότερη περίπτωση, λένε οι ίδιες πηγές, να υπάρξει μία καθυστέρηση λίγων ημερών. Μάλιστα, επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι μία πρώτη γεύση για τις προθέσεις των δανειστών θα δοθεί στο άτυπο Eurogroup στην Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο να παραλάβουν το φάκελο με την προ-αξιολόγηση που θα έχουν κάνει τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την έγκριση της δόσης. Εάν όλα πάνε καλά, τότε η τετράδα των ελεγκτών θα αποχωρήσει περίπου στις 20-22 Σεπτεμβρίου και θα επιστρέψει περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με μία νέα δόση πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου