Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για τη μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο – Κόντρες ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ - Κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μετά από αντιδράσεις βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων.


Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 152 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ καταψήφισαν 141 βουλευτές από Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, καθώς και οι Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα έκανε λόγο για νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και κάλεσε τον ελληνικό λαό να βάλει ο ελληνικός λαός τέρμα στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων και να διεκδικήσει την άμεση κάλυψη των απωλειών και την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων που του έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε την κυβέρνηση πρόθυμη, υπάκουη και υποταγμένη στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ενώ τόνισε πως «οι οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απόψε, ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης  δήλωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ πιστέψει πως έχει ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους ψηφοφόρους χαζούς.

Μετά τη μεσημεριανή συνάντηση των βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων, Γ. Τσιρώνη και του Γ. Δημαρά με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, και τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών, Α. Φλαμπουράρη και Ευ. Τσακαλώτο, προέκυψε τροποποίηση της Αιτιολογικής Έκθεσης, μετά από αντιδράσεις των δύο βουλευτών. Η τροποποίηση στο άρθρο 2 του Νόμου:
«Σε κάθε περίπτωση, όπως ρητά αναφέρεται και στον ν. 4389/2016 (Α’ 94) με τον οποίο συστήθηκε η εταιρεία με την επωνυμία ’’Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε’’, σκοπός της εταιρείας είναι η συλλογική αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και η αποδοτικότερη διαχείρισή τους για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Διευκρινίζεται ότι η αξιοποίηση των επιχειρήσεων του Παραρτήματος Ε΄ σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, την ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1906/2014 Ολομ.)». 

ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις, προστίθεται, μετά το Παράρτημα Δ του Ν.4389/2016 (Α΄94), Παράρτημα Ε ως εξής:

Παράρτημα Ε’ ( Επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ- ΟΜΑΔΑ Β’)

1. Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.

2. Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

3. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε.)

4. ΕΛ.Β.Ο Α.Β.Ε

5. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

6. Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Νωρίτερα, η απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο, αναφερόταν στις αρχές και τις αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους».

Οι Οικολόγοι τόνιζαν ότι «η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό».

«Δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία», λέει ο Τσακαλώτος

«Η Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχει ως στόχο την αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά έχει τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους χάριν του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό, αφενός να χρηματοδοτεί την επενδυτική πολιτική της χώρας και αφετέρου την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, που έχει αναλάβει βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασης», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία, ούτε υποθήκευση, αλλά μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό Δημόσιο και οι μετοχές της είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες».

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι ρυθμίσεις για το μοντέλο - στόχο της ΕΕ για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιλαμβάνεται ακόμα, ρύθμιση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία συνάπτει σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως 10 ετών για την εκμίσθωση τροχαίόυ υλικού με τη ΓΑΙΟΣΕ.

Παράλληλα, αρκετές από τις προαπαιτούμενες ενέργειες δεν χρειάζονται νομοθέτηση και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία ότι κάποιες ενδεχομένως να καθυστερήσουν αρκετά, θέτοντας σε κίνδυνο την τήρηση του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει παράταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης.

Κάποια από τα προαπαιτούμενα για την υποδόση έχουν ήδη εκπληρωθεί και αυτά είναι μεταξύ άλλων η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, ο διορισμός διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τρίτη από την Ολομέλεια.


Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται ακόμη: 
Οι αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών και του ΤΧΣ 
Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ
Η μεταφορά στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα η δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ 
Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και η έναρξη από το ΤΑΙΠΕΔ της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων. 
Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής
Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών
Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά
Τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.
Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
Εκτός ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ από το δεύτερο πακέτο

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει έργο που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ για τον ΑΔΜΗΕ δεν παγώνει η διαδικασία αξιοποίησής του. 

Ωστόσο, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, καθώς συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για τις συναλλαγές που προβλέπει το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (σύσταση νέων εταιρειών και μεταφορά σε αυτές μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μείωση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.) δεν εφαρμόζεται φορολογική διάταξη προηγούμενου νόμου (4172/2013) που προβλέπει την προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Νέες ανατροπές στο ύψος των εισφορών, από 1η Ιανουαρίου 2017 σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, ενώ αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για την αύξηση των εισφορών υγείας, δεν προβλέπεται να μπορούν να κάνουν αγρότες και νέεοι επιστήμονες. 

Από την 1η Ιανουαρίου όλοι θα πληρώνουν 6,95% επί του εισοδήματός τους για παροχές υγείας, ενώ καταργείται και η δυνατότητα για υπολογισμό των συγκεκριμένων εισφορών στο κατώτερο δυνατό ασφαλιστέο εισόδημα, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Για τους αγρότες που δεν έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές για το 2016, οι εισφορές υγείας ορίζονται σε 3,61%.

Επιπλέον, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Παράλληλα, μειώνεται η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης

Πώς θα λειτουργεί η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού

Στο νομοσχέδιο περιγράφεται το μοντέλο που θα λειτουργεί η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μετά το 2018 και συγκεκριμμένα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων νέων αγορών:
Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων
Ενδοημερήσια Αγορά
Αγορά της Επόμενης Ημέρας 
Αγορά Εξισορρόπησης
Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, ορίζει τους Διαχειριστές για την κάθε αγορά και τη δυνατότητα συνεργασίας της ΡΑΕ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διάθεση προθεσμιακών ενεργειακών προϊόντων στο Χρηματιστήριο. Η διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ κρίθηκε αναγκαία προς διευκόλυνση του πολύπλοκου σχεδίου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών από τη ΔΕΗ (100% θυγατρική), στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Με βάση τη διάταξη του νόμου 4172/2013, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ θα έπρεπε να καταβάλουν για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας περί τα 50 εκατ. ευρώ φόρο στο Δημόσιο. Με τη νέα ρύθμιση διευκολύνεται η διαδικασία της μεταβίβασης χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του ομίλου ΔΕΗ.

Τι γίνεται με το 17% της ΔΕΗ;

Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της ΔΕΗ στο νέο υπερταμείο, αυτή θα γίνει με δύο κινήσεις:
Με τη μεταβίβαση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που σήμερα κατέχει το υπουργείο Οικονομικών
Μέσω της υπαγωγής του ΤΑΙΠΕΔ, ως σύνολο, στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Δηλαδή, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά το 34% ενώ το 17% που σήμερα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ως έχει και κατά συνέπεια θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα πώλησης του μέσω της έναρξης διαδικασιών εξευρέσεις συμβούλου εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης και είναι αμφίβολο για το αν οι δανειστές θα αποδεχτούν μια εναλλακτική έναντι της ιδιωτικοποίησης, την ίδια ώρα που ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αντιτίθεται στην απευθείας πώληση των μετοχών της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών εταιρειών που έχει το ΤΑΪΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου