Συμφωνία Τσακαλώτου - δανειστών για τις επιχειρήσεις - Άδειασμα Τσίπρα

Την εκτίμηση ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έκανε αρμόδια κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων - «Άδειασμα» στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε νωρίτερα ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Προβλέπεται επιπλεόν, να συγκροτηθεί σώμα αξιολογητών φερεγγυότητας, έργο των οποίων θα είναι να κρίνουν αν οι επιχειρήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν βιώσιμες ή όχι.

Οι αξιολογητες θα παραδίδουν το πόρισμά τους σε επιτροπή που θα συγκροτείται από τους πιστωτές των επιχειρήσεων, ενώ στην επιτροπή αυτή θα υπάρχει εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου ή ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων σε περίπτωση οφειλών είτε προς την εφορία είτε προς τα Ταμεία.

Έργο της επιτροπής θα είναι να καταλήξει σε μια ρύθμιση, ενώ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε κκυβερνητικός παράγοντας, η όλη διαδικασία θα επικυρώνεται από δικαστή.


Η εμπλοκή στον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων
Οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν, ως φαίνεται, πλήρως την ελληνική πρόταση ακόμη και για μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό. Όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι μη βιώσιμες και είναι προτιμότερο να κλείσουν αντί να διευκολύνονται, τονίζουν.

Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για την επιβολή κύριων φόρων εισοδήματος, προσαυξήσεων και προστίμων που θα φθάνουν το πολύ μέχρι και το 80% των εισοδημάτων που δηλώνονται και απαιτούν να επιβάλλονται πολύ υψηλά ποσοστά προσαυξήσεων που μαζί με τους αναλογούντες φόρους θα φθάνουν ακόμη και στο 120% των αποκρυβέντων εισοδημάτων.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες από το βήμα της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει την άμεση προώθηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Η στάση των εκπροσώπων των δανειστών ανατρέπει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να αναβάλει την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή.


Το νομοσχέδιο
Ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει αφενός, το μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών όλων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες , τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και αφετέρου αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο νομοσχέδιο αλλά βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Ακόμα, το ίδιο στέλεχος είπε ότι αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση για ανασκόπηση των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μάλιστα στο υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του νόμου 4336 (πτωχευτικό).

Με βάση όσα συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών η επιτροπή θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο το οποίο θα σταλεί στους θεσμούς για να συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

Για τις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές.

Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης. Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς νέων οργάνων όπως ο διαχειριστής αφερεγγυότητας που θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα ο σύνδικος, δηλαδή ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου