Η ΕΕ συστήνει ομάδα διαπραγμάτευσης για το Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε και πάλι σήμερα το Λονδίνο ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, αν απαγορεύσει σε ορισμένους πολίτες της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit.
«Δεν μπορεί να υπάρξει α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Zαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης. «Απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορούν να έχουν μόνο εκείνοι που αποδέχονται ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων και αγαθών», σημείωσε. 

Χθες το ίδιο σημείο είχε επισημάνει και ο Γκι Φέρχοφστατ, ο διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit. Είπε πως οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες -αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας- είναι αδιαίρετες και πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μία από αυτές χωρίς τις υπόλοιπες.

Στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, ο Φέρχοφστατ είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως μια ευκαιρία για πρόοδο παρά για να πάρει εκδίκηση.

«Το Brexit δεν είναι μειονέκτημα. Το βλέπω περισσότερο ως ευκαιρία», είπε. «Το καθήκον μας, η ευθύνη μας είναι να κάνουμε το Brexit μια επιτυχία για την Ευρώπη, για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

Το Brexit δεν είναι θέμα τιμωρίας, δεν είναι θέμα εκδίκησης», είπε, απευθυνόμενος στους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές που τον χαρακτήρισαν ώς έναν 'φανατικό' κατά της Βρετανίας, καθώς επιδιώκει μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.

Ο Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε πως η επιμονή του Φέρχοφστατ αυτή την εβδομάδα ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ αν δεν αποδεχθεί πλήρως της ελεύθερη μετανάστευση από την ΕΕ σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή μια συμφωνία.

Ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, είπε: «Ας σταματήσουμε κι από τις δύο πλευρές της Μάγχης την ομαδική κατάθλιψή μας, ας σταματήσουμε την πολιτική της διαίρεσης κι ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία όχι για να σκοτώσουμε την Ευρώπη όπως επιθυμούν κάποιοι από εσάς αλλά για να επανεπινοήσουμε την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου