Citigroup: Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

Η Κομισιόν απαιτεί από την πορτογαλική κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης φέτος για να διασφαλιστεί ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ (αναθεωρημένο πρόσφατα από το 2,2% που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως), όπως τονίζει η Citigroup σε σημερινό της σημείωμα.
Oι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα υπερβεί τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ, προτρέποντας τις πορτογαλικές αρχές να εφαρμόσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,5 δισ. ευρώ. Αυτό αντανακλά επίσης τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών που "βλέπουν" ότι το δομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος σε σχέση τον στόχο του προϋπολογισμού για μείωση 0,2% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η Κομισιόν προβλέπει ότι το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει στο 2,3% του ΑΕΠ το 2017, αντί για το 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπει η κυβέρνηση. Η Κομισιόν επανέλαβε την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου για την υποβολή από μέρους της Πορτογαλίας λεπτομερών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον μέτρων λιτότητας ύψους 0,3% του ΑΕΠ για το 2017.

Χωρίς επιπλέον μέτρα λιτότητας η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους ήδη αναθεωρημένους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2017, συμπληρώνει ενώ προβλέπει πως η ένταση μεταξύ Λισαβώνας και Βρυξελλών θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου