Αποστάσεις από Alpha και Star, καταδίκη από ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ για τη δημοσιογραφία της περούκας

Σε διακοπές και αναστολές συνεργασίας με τους δημοσιογράφους Σουλτογιάννη και Δημάδη προχώρησαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Star και Alpha μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις περούκες στη Νέα Υόρκη φροντίζοντας να κρατήσουν αποστάσεις από το θέμα ενώ με ανακοινώσεις τους, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις συγκεκριμένες πρακτικές κάνοντας λόγο για γελοιότητες, διασυρμό της δημοσιογραφίας αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνες για την ενημέρωση ενέργειες.
Ένα σχεδόν 24ωρο μετά τη σύλληψη των εν λόγω δημοσιογράφων από το FBI και τις δηλώσεις τους πως έκαναν το συγκεκριμένο ταξίδι στη Νέα Υόρκη και μεταμφιέστηκαν για τις ανάγκες ρεπορτάζ και προκειμένου να παρακολουθήσουν τον Υπ. Επικρατείας Νίκο Παππά ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, για τη Σύνοδο του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής και μάλιστα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, o Alpha έθεσε σε αργία τον Θάνο Δημάδη δηλώνοντας πως ο συγκεκριμένος δεν είχε καμιά εντολή να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, αναμένοντας τις δικές του εξηγήσεις.

H ανακοίνωση του Alpha:

«O Alpha, σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει.

«Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του».

Αντίστοιχες αποστάσεις δείχνει να κρατά και το Star που με ανακοίνωσή του δηλώνει πως απομακρύνει τον δημοσιογράφο του, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

H ανακοίνωση του Star:

«Διακόπτεται η συνεργασία του τηλεοπτικού σταθμού Star με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σουλτογιάννη μέχρι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό με τους δύο δημοσιογράφους και τον υπουργό Επικρατείας στη Νέα Υόρκη».

Απερίφραστη καταδίκη από την ΠΟΕΣΥ

Τις συγκεκριμένες όμως πρακτικές δείχνει να κατακεραυνώνει και η ΠΟΕΣΥ που κάνει λόγο για εξωδημοσιογραφικές πρακτικές και καταβαράθρωση της δημοσιογραφίας αλλά και η ΕΣΗΕΑ που χαρακτηρίζει το συμβάν ως γραφικό αλλά και τραγικό ταυτόχρονα.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, «σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει «να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα».

«Και οπωσδήποτε», συμπληρώνει, «όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

ΕΣΗΕΑ: Γραφικές και επικίνδυνες συμπεριφορές

Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό.

Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα.

Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.

Μια τέτοια… «δημοσιογραφία» πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το «Χρυσό Βατόμουρο» του ρεπορτάζ.

Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου