Μαγειρεύοντας με τον Σαλβαδόρ ΝταλίΈνας έμπειρος σεφ είχε πάντα μία τιμητική θέση μεταξύ των καλοφαγάδων και έχαιρε ιδιαίτερη εκτίμηση από την ελίτ της τραπεζαρίας. Στη συνέχεια ήρθε η τηλεόραση και έφερε όλους τους διάσημους σεφ στο σαλόνι των σπιτιών και ακολούθησαν τα χιλιάδες ριάλιτι μαγειρικής μετατρέποντας την μαγειρική σε ένα ανταγωνιστικό άθλημα.

Πολλοί όμως εξακολουθούν να θεωρούν την μαγειρική ως μία πολύτιμη τέχνη και είναι λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Σαλβαδόρ Νταλί.

Αν και ποτέ ο υπερρεαλιστής ζωγράφος δεν είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του σε εκπομπές μαγειρικής, (είχε συμμετάσχει σε μερικές τηλεοπτικές διαφημίσεις καθώς και στο τηλεπαιχνίδι «What's My Line?»), ούτε ήταν γνωστές οι μαγειρικές του ικανότητες, ωστόσο πιάτα όπως «μοσχαρίσιες μπριζόλες γεμιστές με σαλιγκάρια», «αβγά χιλίων ετών» και «καραμέλες βουτύρου με κουκουνάρι» είναι μερικές από τις... γαστρονομικές του προτάσεις στο θρυλικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1973 με τίτλο «Les Diners de Gala» και το οποίο επανεκδόθηκε και θα κυκλοφορήσει στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Taschen.

Όπως γράφει το βιβλίο, αυτό είναι μία «κολοσσιαία εκπροσώπηση» για να εκπληρωθεί ένα όνειρο για τον Νταλί, ο οποίος είχε δηλώσει ότι σε ηλικία έξι ετών ήθελε να γίνει σεφ.

Όπως συμβαίνει μερικές φορές, όταν ο στόχος μιας ζωής μένει ανεκπλήρωτος, ίσως καλύτερα που ο Ισπανός ζωγράφος δεν προσπάθησε ποτέ στα σοβαρά να ασχοληθεί με την μαγειρική και περιορίστηκε στο να προσφέρει στο κοινό μη φαγώσιμα παρασκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου