Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Δημόσια Διοίκηση, Ενέργεια και Δικαιοσύνη στο τραπέζι

Συνεχίζονται την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η αρχή γίνεται με θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με αντικείμενα «Ενέργεια- Περιβάλλον» και «Δημόσια Διοίκηση». Τη Δευτέρα συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, ενώ την Κυριακή βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εργασιακά.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη με τους θεσμούς, αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 - μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 - καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7%, την εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 και την πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση.


«Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολόγητου»
Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ διέψευσε χθες ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, ακόμα και αν το επιθυμούν οι δανειστές. Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου.


Σε «εργασιακό απόσπασμα» η χώρα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς, τονίστηκε πως θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, εις βάρος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, άνοιξαν και πάλι το θέμα των ομαδικών απολύσεων και στάθηκαν στο θέμα του υποκατώτατου μισθού, ενώ το ΔΝΤ ζήτησε να καταργηθούν οι τριετίες και οι συλλογικές συμβάσεις

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος, που έκανε λόγο για «ακραίες» απαιτήσεις, δεν απέκλεισε τίποτα καθώς είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ για το θέμα του υποκατώτατου μισθού ανέφερε ότι είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου