Στοιχεία για απελάσεις προσφύγων εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.

Σημερινά στοιχεία που αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε «παράνομη επιστροφή» Σύρων προσφύγων «χωρίς να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η επιθυμία τους για άσυλο». Τα στοιχεία εκθέτουν την Ελληνική Αστυνομία, που ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες ενημερωθήκαν για το δικαίωμα τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», υπήρξαν παράνομες απελάσεις Σύρων προσφύγων από τη Λέρο στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γενεύη για «παράνομη επιστροφή» των Σύρων «χωρίς να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η επιθυμία τους για άσυλο» και διαψεύδουν την διάψευση που επιχείρησε η ΕΛ.ΑΣ. αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Η ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει ότι οι Σύροι (συνολικά δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο οικογένειες με μικρά παιδιά και μωρά) ενημερώθηκαν για το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο όταν έφτασαν στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ενημερώθηκαν ξανά «κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τουλάχιστον η μία εξαμελής οικογένεια που απελάθηκε όσο και η τριμελής οικογένεια που τελικά επέστρεψε στη Λέρο είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο, αλλά κάτι τέτοιο δεν τους επετράπη.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έστελνε σε αλληλέγγυους τις προηγούμενες ημέρες ο L.H.M. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απέλασης και σε συνέχεια από την Τουρκία. 

Πλήρη άγνοια για το πού τους πηγαίνει η αστυνομία και ελλιπή ενημέρωση για τη διαδικασία ασύλου και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά στους πρόσφυγες δείχνουν τα μηνύματα μέσω Facebook του Σύρου L.H.M. που απελάθηκε αυτός, η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη.

Δείτε μέρος των μηνυμάτων που δημοσιεύει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» (Προηγούμενα μηνύματα δημοσιεύτηκαν το Σάββατο στο άρθρο: «Το χρονικό μιας παράνομης απέλασης»)

ΠΕΜΠΤΗ

7:08: L.H.M.: Νομίζω ότι πάμε στην Αθήνα τώρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2:01 μ.μ.

L.H.M.: Βρίσκομαι στην Τουρκία.

Αλληλέγγυος: [...] Γιατί φύγατε; Η αστυνομία σας ρώτησε αν θέλετε να μείνετε;

L.Η.Μ.: [...] Οχι, η αστυνομία δεν με ρώτησε, είπε ότι πάμε στην Αθήνα. Βοηθήστε με, παρακαλώ. Είπα ότι θέλω να μείνω στην Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί. Παρακαλώ μιλήστε στον ΟΗΕ.

Αλλ/ος: Εχουμε επικοινωνήσει με τον ΟΗΕ. Να είστε δυνατοί και προσεκτικοί, σας παρακαλώ. Θα σας ενημερώσω σύντομα.

L.H.M.: Δεν ξέρω τον λόγο που είμαι εδώ. Νομίζω ότι έχει γίνει λάθος. Δεν μπορώ να πιστέψω τίποτε άλλο. [...] Νιώθω πολύ άσχημα για ό,τι συνέβη.

4:56 μ.μ.

L.H.M.: Γιατί είναι η οικογένεια του Χ. πίσω στη Λέρο και γιατί βρίσκομαι στην Τουρκία; Εχω όλα τα έγγραφα να αποδείξω ότι είμαι Σύρος, και διαβατήριο και ταυτότητα και οικογενειακή κατάσταση. Καλύτερα να πεθάνω παρά να ζω έτσι.

ΣΑΒΒΑΤΟ

10:34 π.μ.

[...] Η γυναίκα μου είναι άρρωστη, όλο κλαίει, τα παιδιά μου δεν μπορούν να ζήσουν εδώ. Εδώ η ζωή στον καταυλισμό είναι πολύ δύσκολη. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, όχι για μένα, για τα παιδιά και τη γυναίκα μου. Κάνουν λάθος, γιατί όλοι όσοι πάνε στην Τουρκία δεν έχουν χαρτιά να αποδείξουν ότι είναι Σύροι, αλλά εγώ έχω όλα τα χαρτιά και διαβατήριο και συριακή ταυτότητα και οικογενειακή κατάσταση, είμαι σίγουρος πως κάνουν λάθος. Θέλω να πάω πίσω στην Ελλάδα ή στη Δανία.

Αλλ/ος: Είπατε στους ανθρώπους στη Λέρο ότι θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα; Σας ρώτησαν για το άσυλο;

L.H.Μ.: Οχι, κανείς δεν με ρώτησε να μείνω ή να φύγω. Πριν με συλλάβει η αστυνομία, ένας εργαζόμενος του ΟΗΕ με ρώτησε «θέλεις να μείνεις στην Ελλάδα;», της είπα «ναι, θέλω να μείνω και να ζητήσω άσυλο». Αυτή η συνομιλία έγινε ένα λεπτό πριν μπω στο περιπολικό στον δρόμο. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι νόμιμο. Η αστυνομία μας είπε «θα σας πάμε στην Αθήνα».

Πριν μπω στο αυτοκίνητο πήγα σε υπάλληλο του ΟΗΕ και της είπα, «σε παρακαλώ, μίλησε με την αστυνομία», ρώτησε πού θα πάμε, αστυνομικός είπε ότι θα πάμε [...] στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία μου είπε ψέματα και σε μένα και στον υπάλληλο του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου