Ν. Παππάς: Ζήτημα με τους καναλάρχες, αν κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τις αναφορές του για αεροπειρατεία κι έκανε λόγο για πιέσεις που δέχονται δικαστές, αυτήν τη περίοδο, από συγκεκριμένους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, αλλά και για δελτία ειδήσεων «που κάθε άλλο παρά δελτία ειδήσεων είναι».
«Να το ξανασκεφτεί η Ν.Δ.», δήλωσε ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είχε τους τελευταίους μήνες νόμιμη σύνθεση, ενώ τόνισε ότι «η μη βιωσιμότητα των καναλιών ήταν η ρίζα της διαπλοκής».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός, είπε ότι τότε «γυρνάμε στην προηγούμενη κατάσταση». καθώς θα πρέπει να αναλάβει την αρμοδιότητα το ΕΣΡ και «αν αφαιρεθεί η δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμού από το υπουργείο, δεν θα μπορώ να κάνω κάτι», όπως είπε. Παραδέχθηκε δε ότι θα υπάρχει ζήτημα με τους νέους καναλάρχες.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε και η οποία αποσύρθηκε, ο κ. Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες συναινέσεις. «Θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, πριν ψηφιστεί η τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερο και για εκείνον να είχε πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός υπό την ευθύνη του ΕΣΡ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για θεσμικό αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι κατέρρευσαν οι αιτιάσεις, βάσει των οποίων η κυβέρνηση επιθυμούσε να λάβουν άδειες επιχειρηματίες προσκείμενοι σε αυτήν και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει, γιατί δε διεξήγαγε διαγωνισμό τα προηγούμενα χρόνια. 

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι το τίμημα που εισέπραξε το Δημόσιο είναι υψηλό και στάθηκε στην ανάγκη «να προχωρήσουμε παρακάτω», ενώ περιέγραψε την κατάσταση προ της διεξαγωγής του διαγωνισμού ως «αντισυνταγματική πραγματικότητα», με διαρκώς μειούμενη απασχόληση.

Έκανε επίσης λόγο για «δομική στρέβλωση» και «στρεβλή σχέση» που δημιουργούσε καθεστώς αλληλεξαρτήσεων, καταλογίζοντας στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ότι επέβαλαν το δικό τους συμφέρον, σε βάρος του Δημοσίου.

Ο κ. Παππάς επέμεινε ότι η ποιότητα των προγραμμάτων διασφαλίζεται, ενώ χαρακτήρισε ως βασικότερο πρόβλημα την οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών. Επικαλούμενος το Ινστιτούτο Φλωρεντίας, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για τη δημοπράτηση τεσσάρων αδειών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επιπλέον δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, «όπως δικαιώνεται στη συνείδηση του λαού».

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1, o διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι “η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί μπλόκο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. 'Ηταν μια απόφαση που αφορούσε το αν και κατά πόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν κατά της διαδικασίας στη συγκεκριμένη της φάση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που θέτει εμπόδιο στην περαιτέρω κίνηση της διαδικασίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη” .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου