Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης τα θέματα του υπουργείου Υγείας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς. Μετά τις συζητήσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν την Τρίτη τα θέματα της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης και της Ενέργειας. Σειρά παίρνουν θέματα που αφορούν το υπουργείο Υγείας. Νέα συζήτηση για τα εργασιακά την Πέμπτη, με τους δανειστές να απαιτούν νέα αντεργατικά μέτρα και την κυβέρνηση να βρίσκεται στριμωγμένη.
Διαπραγμάτευσης συνέχεια με τους θεσμούς και τα θέματα του υπουργείου Υγείας σήμερα στις 15:00. Οι θεσμοί περιμένουν να δουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το συμπληρωματικό μνημόνιο σε σχέση με τη συγκράτηση των υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων, την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, το πλαφόν στους γιατρούς για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την τιμολόγηση των σκευασμάτων και τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί αν τίθεται τελικά θέμα επιστροφής του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, το οποίο καταργήθηκε πέρσι τον Απρίλιο

Στη χθεσινή συζήτηση «άνοιξαν» τα θέματα του υπουργείου Δικαοσύνης, τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης και τα ζητήματα «Ενέργειας και Περιβάλλοντος», χωρίς πάντως να ανακοινωθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.


Δεν έκλεισε το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος
Τη Δευτέρα συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη με τους θεσμούς, αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 - μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 - καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7%, την εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 και την πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση.

«Κλοιός» αντεργατικών μέτρων

Την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, έχοντας να χειριστεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη «ατζέντα», που αφορά απαιτήσεις για νέα αντεργατικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση της Κυριακής, οι θεσμοί άνοιξαν και πάλι το θέμα των ομαδικών απολύσεων και στάθηκαν στο θέμα του υποκατώτατου μισθού, ενώ το ΔΝΤ ζήτησε να καταργηθούν οι τριετίες και οι συλλογικές συμβάσεις.

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος, που έκανε λόγο για «ακραίες» απαιτήσεις, δεν απέκλεισε τίποτα καθώς είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ για το θέμα του υποκατώτατου μισθού ανέφερε ότι είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου