Παιχνίδια με τους θεσμούς δεν αρμόζουν στη δημοκρατία



Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ευχαρίστησε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, τους συνέδρους για τον τρόπο με τον οποίο επικοινώνησαν τις τρεις αυτές μέρες. Είπε ότι στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του κόμματος στον στρατηγικό ορίζοντα του κόμματος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, αλλά και η άμεση στρατηγική του για την καθημερινή προσπάθεια.
Είμαστε δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες υπογράμμισε.
Όλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία, και γι' αυτό κλιμακώνουν τον πόλεμο. Όμως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την χαραυγή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Συνεδρίου είναι πως θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας με αποφασιστικότητα.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα προωθήσει και την ευρωπαϊκή άρα και παγκόσμια οικονομία, είπε ο Πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με σχεδιασμό που αφορά την «εσωτερική κουζίνα», αλλά ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι θέμα στρατηγικής και είναι κρίσιμο μέγεθος.

Οι εταίροι στην Ευρώπη αντιμετώπισαν την οικονομική και προσφυγική κρίση με αμηχανία, καθυστέρηση και με λύσεις στο «παρα πέντε».

Τις επιπτώσεις της αδράνειας τις βιώνουμε όλοι και πριν απ' όλους η Ευρώπη, τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα των επιπτώσεων την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η επίλυση του χρέους, που τώρα πρέπει να γίνει, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα που δικαιούται, αλλά η τακτική της μετάθεσης, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε αποτυχίες, διακινδυνεύει τώρα να οδηγήσει σε τραγωδίες, είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΣΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ. ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΕΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή: Στο εσωτερικό για να μην γίνουμε κομπαρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε ότι αφορά το εξωτερικό, είπε, ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι' αυτό.

Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης.

Εμείς όμως δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν.Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.



Οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις με αμηχανία και καθυστέρηση. Η τακτική της μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί.


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ, ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από τότε που έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ζούμε με τα χαρακτηριστικά που είχε η διαβολοβδομάδα του δημοψηφίσματος. Στη Βουλή μίλησα για διαρκές μιντιακό πραξικόπημα. Στόχος είναι να ρίξουν μια εκλεγμένη, δύο φορές από τον λαό, κυβέρνηση. Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης και χτυπημάτων κάτω από την μέση, μας πεισμώνουν. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, είπε ο Πρωθυπουργός αναφέροντας και φράση του Ηλία Ηλιού ότι «θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα».



Στο εξής ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Καμία διευθέτηση κάτω από το τραπέζι και κανένα χατήρι.


Αυτό θα κάνουμε, ο νόμος σε αυτήν την χώρα θα εφαρμοστεί, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ. Οι δικαστές πρέπει να αφεθούν να κάνουν την δουλειά τους.

Ούτε η Εκτελεστική, ούτε η Δικαστική εξουσία θα επιτρέψουν την θεσμική εκτροπή υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν θετικά στην προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αν ακόμα και τώρα στην ύστατη αυτή προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να ξαναμπλοκάρει το ΕΣΡ αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν οτι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Εμείς θέλουμε την λύση στο Κυπριακό και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες. Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι διμερές πρόβλημα, αφορά το διεθές δίκαιο, είπε ο πρωθυπουργός. «Λύση με εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» υπογράμμισε.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 

Χρειαζόμαστε κόμμα μαζικό, ισχυρό και οργανικά δεμένο με την κοινωνία και τους αγώνες. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην νέα γενιά και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Για το κόμμα μας η ανοικοδόμηση της οργάνωσης Νεολαίας αλλά και το σχέδιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 είναι αυτονόητα, είπε.

Έκανε λόγο για μάχη στα εργασιακά, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και στους χώρους εργασίας «κόντρα στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό». Είπε ότι αυτές οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, υπό την προϋποθεση ότι «θα ρίξουμε το βάρος μας στο κόμμα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην Μ. Βρετανία, ότι «μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και ταυτόχρονα αριστερό».

Κάλεσε σε περισσότερη συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συντροφικότητα και περισσότερη διάθεση για προσφορά και «ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Δεν βλάπτει».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου