Διορισμός μόνιμου ιμάμη στα σουλτανικά περίπτερα της Αγίας ΣοφίαςΤον διορισμό μόνιμου ιμάμη σε οίκημα παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας, από την Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων, μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο «Ανατολή».
Το οίκημα που έχει χτίσει ο Μουράτ Α' αποκαλείται "Χιουνκιάρ Κασρί", δηλαδή "περίπτερο του σουλτάνου" και βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των ανακτόρων Τοπ Καπί. Από εκεί εισέρχονταν στην Αγία Σοφία οι σουλτάνοι για να ξεκουραστούν και να περάσουν μετά στον κυρίως χώρο του ναού.

Η ισλαμική προσευχή στον χώρο αυτό, που είναι εκτός του ναού, έχει καθιερωθεί και πάλι από το 1991 και γινόταν τακτικά δύο φορές την ημέρα.

Η θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα δεν καταργήθηκε το 1935, όταν έγινε η Αγία Σοφία μουσείο, αλλά -παρ' ότι από το 1991 γινόταν προσευχή στον χώρο αυτό που βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία- επίσημα παρέμενε κενή.

Ο νέος μόνιμος Ιμάμης ?nder Soy δήλωσε ότι τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, η φωνή του μουεζίνη θα ακούγεται πέντε φορές, ενώ έως τώρα ακουγόταν μόνο δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου