Το Βέλγιο αντιστέκεται και απειλεί τη CETA


Αυτό το σκίτσο για την άρνηση της Βαλονίας να υπογράψει τη CETA, με έμπνευση από το γαλατικό χωριό του Αστερίξ δείχνει ανάγλυφα πως εξελίσσεται ένα σημαντικό θέμα που δεν βρίσκει απήχηση στα ελληνικά ΜΜΕ παρά την σημασία του. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα "άλλαζε την Ευρώπη" περιορίζεται -μέσω του κ.Σταθάκη- στα στενά εθνικά συμέφεροντα κατά τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας,
Η διαφωνία του κοινοβουλίου της Βαλονίας, στο Βέλγιο, ανέβαλε την ετυμηγορία των υπουργών Εμπορίου των «28» της Ευρώπης για την υπογραφή της CETA, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε και Καναδά, ωστόσο η αισιοδοξία των ηγετών ότι η συμφωνία θα προχωρήσει παραμένει



«Οι συνομιλίες είναι έντονες και συνεχίζονται» ανέφερε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ. «Αν δεν πιστεύαμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα συνεχίζαμε». Παραδέχτηκε επίσης ότι «στο τραπέζι είναι κάτι μεγαλύτερο από την CETA. Είναι η ικανότητα της Ε.Ε να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες».

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα κοινοβούλια του Βελγίου, στη Βαλονία διατύπωσε αντιρρήσεις για τη συμφωνία CETA. Η αντίθεση αυτή μπορεί να ακυρώσει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η υιοθέτηση της CETA απαιτεί έγκριση από κάθε κοινοβούλιο των κρατών μελών. Η κυβέρνηση του Βελγίου υποστηρίζει τη συμφωνία και προσερχόμενος στις συζητήσεις στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Ντιντιέ Ρέιντερς, εξέφρεσε την αισιοδοξία του ότι μπορεί αν βρεθεί λύση. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την CETA και πρέπει να πείσουμε τη Βαλονία. Είμαι σε συνεχείς επαφές με τον πρωθυπουργό της Βαλονίας. Ελπίζω ότι θα μπορούμε να έχουμε πρόοδο στη Σύνοδο»

Το Βέλγιο ι δέχτηκε μεγάλη πίεση στη Σύνοδο των υπουργών Εμπορίου στο Λουξεμβούργο. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Σλαβάκου υπουργού Οικονομικών, Πίτερ Ζίγκα, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την στάση του Βελγίου. «Αν δε συμφωνήσουμε με τον Καναδά, τότε με ποιο συμφωνούμε» τόνισε ο Ζίγκα, αναφερόμενος στις κοινά γλωσσικά και πολιτισμικά στοιχεία Βελγίου και Καναδά.

Δηλώσεις Σταθάκη

Επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, με θέμα την ολοκλήρωση της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά), μετά την ολοκλήρωση του 'Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν για την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ακόμα πιο αυστηρές εκείνων που είχαν συζητηθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο (23 Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα), καθώς θα ενεργοποιηθούν μόνο τα τμήματα που εμπίπτουν αυστηρά στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται σαφές ότι, εφόσον η Συμφωνία απορριφθεί έστω και από ένα κράτος-μέλος, αμέσως σταματά η προσωρινή της εφαρμογή.

«Επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι πλέον «διαμορφώνεται το πλαίσιο εκείνων των διασφαλίσεων που θα προασπίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών».

Στη σημερινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί συζήτησαν κατά πόσο έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο (23 Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα), προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή της Συμφωνίας. Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση της Συμφωνίας, που προετοίμασε η Επιτροπή και αποδέχθηκε η κυβέρνηση του Καναδά, αποσαφηνίζει επαρκώς ευαίσθητα θέματα σχετικά με:
Την προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης).
Τη διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, καθώς και την εφαρμογή των πιο ισχυρών περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που εκπορεύονται από διεθνείς συμφωνίες (συμφωνία Παρισιού).
Την επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους, για τις οποίες υπάρχει προτροπή να επιλύονται στα εθνικά δικαστήρια, ενώ ο νέος δικαστικός θεσμός στο πλαίσιο της Συμφωνίας θα αποτελείται αποκλειστικά από μόνιμους δικαστές, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους.
Την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα και με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και με πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.

Ο κ.Σταθάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο μπλόκο από τη βελγική Βαλλονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου