Ο Καναδάς «πετάει το μπαλάκι» για την CETA στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε πως ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες καθώς η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (CETA) συνεχίζει να βρίσκεται «στον αέρα», λόγω της άρνησης της Βαλλονίας.
«Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει αυτή την σημαντική συμφωνία όταν είναι έτοιμη η Ευρώπη», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της υπουργού Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου, η Φρίλαντ είχε καλέσει την ΕΕ να «τελειώσει τη δουλειά της», προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες της υπογραφής. «Ελπίζω πραγματικά οι Ευρωπαίοι να καταφέρουν να πετύχουν και να μπορέσω να επιστρέψω σε μερικές ημέρες με τον πρωθυπουργό μου (Τζάστιν Τριντό) για να υπογράψουμε τη συμφωνία».

Η υπογραφή έχει «κολλήσει» στην άρνηση της Βαλλονίας, και κατά συνέπεια του Βελγίου, να υπογράψει την «καταστροφική συμφωνία». Ο επικεφαλής του κρατιδίου, Πολ Μανιέτ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τελεσίγραφα από την ΕΕ. «Η αποστολή ενός τελεσιγράφου δεν είναι συμβατή με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος».

Όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, θέλουν την υπογραφή της CETA. Ωστόσο ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών. Οι αρχές της Βαλλονίας τονίζουν ότι η CETA είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου