Το Βέλγιο ανακοίνωσε συμβιβασμό για την CETA - Εκτός τα ιδιωτικά δικαστήρια

Σε συμβιβασμό για τη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. - Καναδά, CETA, κατέληξαν οι περιοχές του Βελγίου, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαρλ Μισέλ να ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι γίνονται αποδεκτές οι επιπλέον διαβεβαιώσεις για δημόσιες υπηρεσίας και γεωργία, όπως επίσης και ότι τα ιδιωτικά δικαστήρια δεν θα είναι μέρος της προσωρινής εφαρμογής της CETA.
Η συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του Βελγίου επιτεύχθηκε μετά από συνάντηση των εκπροσώπων των κρατιδίων, το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τη Le Monde, οι περιοχές του Βελγίου (μεταξύ των οποίων η Βαλλονία) αποδέχονται το επεξηγηματικό σημείωμα του Οκτωβρίου για τη CETA, το οποίο περιέχει επιπλέον διαβεβαιώσεις για την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και των αγροτικών προϊόντων.

Ο συμβιβασμός που αποδέχεται το Βέλγιο προβλέπει επίσης, ότι τα ιδιωτικά δικαστήρια που προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, που θα είναι αρμόδια για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών και πολυεθνικών εταιρειών, δεν θα λειτουργήσουν κατά την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας. Η σύσταση αυτών των δικαστηριών, που αποτελούσε μία από «κόκκινες γραμμές» της Βαλονίας, θα πρέπει να υπερηψφιστεί αφενός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφετέρου από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου