Συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώΗ απόφαση για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κρίνεται σήμερα στο Λουξεμβούργo μέσα από διαδοχικές συνεδριάσεις του Euroworking Group (ΕWG), του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του Eurogroup.
«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική καταβολή της δόσης» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά ενημερωμένη κοινοτική πηγή. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει «καταρχήν» ολοκληρώσει επαρκώς τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε η ίδια κοινοτική πηγή.

Το πρώτο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ανάψει το EWG που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο στις 3.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), εφόσον κρίνει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM που θα συνεδριάσει αμέσως μετά. Στη συνέχεια, στο Eurogroup που ξεκινάει 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο καμία περαιτέρω συζήτηση δεν προβλέπεται κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

ΔΝΤ:'Εχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος διαψεύδει έτσι τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters και σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προσανατολίζεται προς την ανάληψη ειδικού συμβουλευτικού ρόλου.

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο μέσω μίας νέας διευθέτησης...Στο πλαίσιο αυτό, μία αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τζέρι Ράις.

Πιθανή θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup για θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού RTBF

Την επίτευξη συμφωνίας για τη θετική -πρώτη- αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο σημερινό Eurogroup, θεωρεί πιθανή, σε δημοσίευμά της, η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού RTBF. 
«Ο Μοσκοβισί ελπίζει σε μία συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος της χρονιάς» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στα όσα δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα ο Επίτροπος μετά το πέρας της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Όπως αναφέρεται, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις, η Ελλάδα φαίνεται ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι κατά το Eurogroup θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου