Σφίγγει ο κλοιός για το ISIS στη Μοσούλη: Πώς εξελίσσονται οι επιχειρήσειςΙρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα και Ειδικές Δυνάμεις προέλασαν εναντίον της Μοσούλης από τα ανατολικά και τα νότια τη Δευτέρα, στην πρώτη φάση της επίθεσης με σκοπό την ανάκτηση της πόλης από το ISIS- στην οποία ο «χαλίφης», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, είχε ανακηρύξει τη δημιουργία του «Χαλιφάτου» πριν από δύο χρόνια.
Οι Κούρδοι πεσμεργκά του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν εννιά χωριά που ελέγχονταν από το ISIS, σε μια επιχείρηση με στόχο την υποβάθμιση των αμυνών των τζιχαντιστών ανατολικά της πόλης. Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή τους αργά τη Δευτέρα, οι πεσμεργκά ανέφεραν πως η επιχείρηση τους επέτρεψε να ελέγξουν ένα «μεγάλο κομμάτι» του 80 χλμ δρόμου μεταξύ του Ερμπίλ, της πρωτεύουσάς τους, και της Μοσούλης. Επίσης, αεροσκάφη του συνασπισμού κατά του ISIS έπληξαν 17 θέσεις της οργάνωσης υποστηρίζοντας τους Κούρδους σε μια βαρέως ναρκοθετημένη περιοχή.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, αν και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, προειδοποίησε πως «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος» για να φανεί αν το ISIS θα «σταθεί και θα πολεμήσει». Παρόλα αυτά, τόνισε πως οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν πως οι ιρακινές δυνάμεις επιτυγχάνουν τους αντικειμενικούς σκοπούς τους, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο.

Οι μάχες συνεχίστηκαν και το βράδυ, με μαχητές του ISIS να επιτίθενται κατά τεθωρακισμένων του ιρακινού στρατού. Επίσης, αξιωματούχοι των πεσμεργκά ανακοίνωσαν πως τα δικά τους τεθωρακισμένα κατέστρεψαν δύο παγιδευμένα φορτηγά αυτοκτονίας των τζιχαντιστών, ενώ προωθούνταν στην πεδιάδα της Νινευή (ανατολικά της Μοσούλης). Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής την εγκατέλειψε μετά την κατάληψή της από το ISIS το καλοκαίρι του 2014. Παράλληλα, ο ιρακινός στρατός έχει καταλάβει χωριά στα νότια της πόλης.

Όσον αφορά στην αντίσταση που προβάλλεται, οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο για ελαφρά αντίσταση απέναντι στους πεσμεργκά, με τις ιρακινές δυνάμεις και τις σιιτικές πολιτοφυλακές να δίνουν πιο σκληρές μάχες και να κινούνται σε δυσκολότερο έδαφος.

Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας υποστηρίζουν την επιχείρηση, σε κάποιες περιπτώσεις παρέχοντας συντεταγμένες για αεροπορικές επιδρομές. Οι ΗΠΑ έχουν συνολικά 5.000 στρατιωτικούς στο Ιράκ, πολλοί εκ των οποίων έχουν καθήκοντα συμβούλων στις 12 ιρακινές ταξιαρχίες που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη μάχη. Επίσης, εκπρόσωπος του ABC που καλύπτει την προέλαση των πεσμεργκά ανέφερε ότι δυνάμεις της 101ης Αερομεταφερόμενης συνεργάζονται ανοικτά με τους Κούρδους.

Συνολικά, στην επιχείρηση συμμετέχουν 30.000 Ιρακινοί στρατιώτες, Κούρδοι πεσμεργκά και σουνίτες μαχητές από φυλές. Θεωρείται ότι 4.000-8.000 μαχητές του ISIS παραμένουν στη Μοσούλη.

(με πληροφορίες από BBC, Guardian, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου