ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία για τα εργασιακά στο Δημόσιο

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσει στις 11.00 π.μ. η ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσιο της σημερινής 24ωρης γενικής απεργίας που έχει προκηρύξει για τα εργασιακά. Συμπαράσταση από τον ΠΟΣΠΕΡΤ, 24ωρη της ΠΝΟ «δένει» τα πλοία στα λιμάνια, συμμετέχουν γιατροί και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση-κάλεσμα η ΑΔΕΔΥ, διανύεται μια περίοδος κατά την οποία εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου, μεταξύ άλλων, στο Δημόσιο Τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών που σταδιακά με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ προτάσσει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων κάνοντας λόγο για:
1. Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.
2. Σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις.
3. Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών.
4. Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς - συντάξεις - κοινωνικά επιδόματα.
5. Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.


Μειώθηκαν κατά 370.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι 

Περίπου κατά 370.000 άτομα μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2011 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη μέλη του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, το 2011 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανερχόταν σε 936.000, ενώ σήμερα μαζί με τους ένστολους είναι 567.000.

Με αυτό τον τρόπο οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ θέλησαν να καταδείξουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα και να αιτιολογήσουν το αίτημα τους για ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως στο χώρο της Υγείας της Παιδείας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκαν επίσης και τα εργασιακά, για τα οποία έγινε λόγος για «εργασιακή ζούγκλα» και «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ σημειώθηκε ότι επίκειται «σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με ταυτόχρονη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αμφισβήτηση του κατώτατου μισθού και επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ προχώρησαν σε μια γενικευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για ψεύδη και καθεστωτικές πρακτικές και επισημάνθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναφέρθηκε ότι δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών.

Συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στην απεργία της ΑΔΕΔΥ

Τη συμπαράστασή της στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την προσεχή Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει ότι στέκεται δυναμικά και αλληλέγγυα και σημειώνει ότι η εξαφάνιση του κράτους δικαίου-πρόνοιας και της ισονομίας από τα μνημόνια που επιβάλλουν οι δανειστές, βρίσκοντας εθελόδουλες κυβερνήσεις, πρέπει να ανατραπεί. Τέλος, καλεί σε δυναμικό παρών στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα και αναφέρει ότι η παρουσία της θα είναι η αρχή για νέες δράσεις, με επόμενο μεγάλο σταθμό την 8η Δεκέμβρη με την πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών εν ενεργεία και συνταξιούχων, ζητά σε εξώδικη επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι επερχόμενες νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ.
Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 12:01, μετά τα μεσάνυχτα, της Πέμπτης.

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων έχουν διατυπώσει μια σειρά από 13 ζητήματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων, η υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, που εκκρεμεί από το 2010, το θέμα της ανεργίας, η παραβίαση των ωρών εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας, η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία των διεθνών γραμμών και η υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων.

Το προεδρείο της ΠΝΟ έχει θέσει επίσης το θέμα της καταπολέμησης της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, του ΝΑΤ, του Κεφαλαίου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, αλλά και το θέμα των συντάξεων κύριων και επικουρικών που όπως υποστηρίζει, έχουν μειωθεί.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τροποποιήσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων τους λόγω της απεργίας και οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Γιατροί και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας συμμετέχουν στην απεργία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές, λόγω της συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, όπως αναφέρει, «παραμένει δραματική», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται «σε οικονομική ασφυξία». Επίσης, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές», καθώς και για «επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».

Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ προγραμματίζει και παναττική στάση εργασίας στις 14 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου