ΗΠΑ: 3,3 εκατομμύρια ζητούν από τους εκλέκτορες να βγάλουν πρόεδρο των ΗΠΑ, την Κλίντον αντί του Τραμπ

Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υπογράψει μια αίτηση προς τους εκλέκτορες και απαιτούν να βγάλουν για πρόεδρο των ΗΠΑ την Χίλαρι Κλίντον και όχι τον Ντόναλτ Τράμπ, στις 19 Δεκεμβρίου, όποτε και θα αποφασίσουν για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια ζητούν από τους εκλέκτορες να βγάλουν στις 19/12 πρόεδρο των ΗΠΑ, την Χίλαρι αντί του Τράμπ, το petition έχει το όνομα «Εκλέκτορες: Κάντε την Χίλαρι Κλίντον πρόεδρο στις 19 Δεκεμβρίου» και έχει ανέβει στην ιστοσελίδα αιτημάτων Change.org από την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα υπάρχει μα διαδικασία που ακούει στο όνομα «Κολέγιο των Εκλεκτόρων». Ως γνωστόν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκλέγεται άμεσα από το λαό αλλά έμμεσα μέσω των εκλεκτόρων. Οι εκλέκτορες ορίζονται από τα κόμματα αλλά μόνο σε 24 πολιτείες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τη λαϊκή εντολή της ψήφου.

O Tράμπ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές αφού συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο σε σχέση με την Κλίντον. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εκλογή που έχει σημασία: είναι εκείνη που τα μέλη του Εκλεκτορικού Κολλεγίου θα παραστούν και θα εκπροσωπήσουν τους ψηφοφόρους τους και θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους.

Στις 19 Δεκεμβρίου θα γίνουν συναντήσεις σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ όπου όλοι οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών -ανάλογα με το πώς ψήφισε η κάθε πολιτεία- θα ψηφίσουν. Και είναι σχεδόν βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, με τους περισσότερους από τους εκλέκτορες να ψηφίζουν τον Ντόναλντ Τράμπ, για τη θέση του Προέδρου.

Αυτό όμως, θεωρητικά, μπορεί και να μην συμβεί. Μέλη του Εκλεκτορικού κολλεγίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν γνώμη και να γίνουν αυτό που είναι γνωστό ως «άπιστοι εκλέκτορες» και να ψηφίσουν κάποιον άλλον για Πρόεδρο ή ακόμη και κανέναν.

Οι εκλέκτορες επιλέγονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίστης και των υπηρεσιών τους στο κόμμα, κάτι που σημαίνει πως είναι σχεδόν αδύνατον να στραφούν ενάντια στην γραμμή του κόμματος. Είναι πιθανόν κάποιο να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στο μότο «ποτέ Τράμπ» ακόμη και μέσα στο ίδιο το κόμμα των ρεπουμπλικανών, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα δεν θα ψηφίσουν κανέναν ή θα επιλέξουν κάποιον άλλο Ρεπουμπλικανό, όπως τον Τεντ Κρουζ ή τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Στο παρελθόν, πάντως, υπήρξαν εκλέκτορες που επέλεξαν να μην υποστηρίξουν τον υποψήφιό τους, επειδή διαφωνούσαν μαζί του, αλλά το ποσοστό τους δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου