Γαλλία: Η "ζούγκλα" στο Καλαί εκκενώθηκεΤα τελευταία παραπήγματα που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη «ζούγκλα» του Καλαί κατεδαφίστηκαν χθες Δευτέρα, σηματοδοτώντας τη διάλυση της μεγαλύτερης παραγκούπολης στη Γαλλία, η οποία βρισκόταν απέναντι από τις αγγλικές ακτές, όμως πλέον ένας καταυλισμός στο Παρίσι έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των γαλλικών αρχών.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην περιφερειακή εφημερίδα La Voix du Nord ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να επανεγκατασταθούν» πρόσφυγες στη «ζούγκλα» του Καλαί.

Χαιρετίζοντας μια επιχείρηση «αποτελεσματική και δυναμική», ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «από τον Οκτώβριο του 2015, 13.000 πρόσφυγες οδηγήθηκαν από το Καλαί σε κέντρα υποδοχής».

Μετά την επέμβαση εκσκαφέων στο Καλαί δεν έχουν μείνει παρά ερείπια, μερικές δεκάδες τροχόσπιτα τα οποία επίσης θα καταστραφούν, καθώς και μια μικρή εκκλησία και δύο μικρά τεμένη τα οποία είχαν χτίσει οι πρόσφυγες.

Η καταστροφή της «ζούγκλας» διήρκεσε οκτώ ημέρες.

Από τις 24 Οκτωβρίου περίπου 5.000 ενήλικες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

Περίπου 1.500 ανήλικοι, που έχουν εγκατασταθεί σε ένα ειδικό κέντρο υποδοχής, αναμένουν ακόμη την εξέταση της υπόθεσής τους από τις βρετανικές αρχές, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην απέναντι όχθη της Μάγχης και να επανενωθούν με την οικογένειά τους που βρίσκεται εκεί.

Προκειμένου να μην επιτραπεί η δημιουργία μιας άλλης παραγκούπολης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση, θα διατηρηθούν στην περιοχή της «ζούγκλας» «δυνάμεις της αστυνομίας», όπως δεσμεύθηκε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Η εκκένωση το 2002 του καταυλισμού του Σανγκάτ, που βρισκόταν κοντά στο Καλαί, δεν είχε σταματήσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούσαν να περάσουν στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα όμως ένας καταυλισμός Σουδανών, Αφγανών, Λίβυων και κατοίκων Ερυθραίας συνεχώς μεγαλώνει σε μια συνοικία του βόρειου Παρισιού, κοντά στην πλατεία Σταλινγκράντ, και μέχρι στιγμής μετρά 2.000 κατοίκους.

Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό αυτό μια επιχείρηση «διοικητικού ελέγχου». Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, δεσμεύθηκαν να τον εκκενώσουν μέσα στην εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου