"Ευρωπαϊκό Φροντιστήριο" στον Τραμπ προτείνει ο ΓΙούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μάθουν στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την πραγματικότητα της Ευρώπης και πως αυτή λειτουργεί.
Σύμφωνα με τον Γιουνκέρ, η εκλογή Τραμπ στο «τιμόνι» των ΗΠΑ ελλοχεύει κινδύνους για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ, αφού οι αμερικανοί συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μάθουν στον Τραμπ τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου για την εθνική ασφάλεια και το ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν «ολέθριες» συνέπειες. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιουνκέρ δήλωσε την Πέμπτη πως «θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι προθέσεις έχει σε σχέση με τη συμμαχία (του ΝΑΤΟ). Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες κλιματικές αλλαγές σκοπεύει να επιδιώξει. Αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τους επόμενους μήνες».

Ο Γιούνκερ μιλώντας σε φοιτητές για το μέλλον τις Ευρώπης τάχθηκε υπέρ της ειρήνης και της υπέρβασης των εθνικισμών, την ημέρα της επετείου της ανακωχής του 1918, η οποία τερμάτισε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ερωτηθείς κατά πόσον η νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης θα επηρεάσει τη σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη, ο Γιούνκερ απάντησε ότι «οι Αμερικανοί, γενικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την Ευρώπη, κι αυτό ισχύει για την πολιτική τάξη (όσο και) για τη βαθιά Αμερική, δεν γνωρίζουν την Ευρώπη».

«Ο Τράμπ, κατά τη διάρκεια της (προεκλογικής του) εκστρατείας, είπε ότι το Βέλγιο είναι ένα χωριό κάπου στην Ευρώπη», κάτι που δεν έχει πολλή σχέση «με την πραγματικότητα», χαριτολόγησε ο Γιούνκερ.

Τον Ιούνιο, είχε προκληθεί σάλος στα βελγικά ΜΜΕ όταν ο Τραμπ χαρακτήρισε το Βέλγιο μια «υπέροχη πόλη» σε προεκλογική του συγκέντρωση, προφανώς μπερδεύοντας το όνομα της χώρας και της πρωτεύουσάς της, των Βρυξελλών--της έδρας της ΕΕ και του NATO.

Ο Γιούνκερ έκρινε πως «θα χρειαστεί λοιπόν να διδάξουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο τι είναι η Ευρώπη και πώς λειτουργεί η Ευρώπη».

Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, η εκλογή του Τραμπ «εγείρει τον κίνδυνο της διατάραξης της διατλαντικής σχέσης στα θεμέλιά της και στη δομή της» και θα μπορούσε δυνητικά να έχει «ολέθριες» συνέπειες.
Ακόμη, ο Γιούνκερ σημείωσε πως όσον αφορά «τους πρόσφυγες» και «τους μη λευκούς Αμερικανούς» ο Τράμπ τηρεί μια στάση η οποία δεν συνάδει «με τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα των Ευρωπαίων».
«Εγώ νομίζω ότι θα χάσουμε δύο χρόνια ώσπου ο Τράμπ να κάνει τον γύρο του κόσμου που δεν γνωρίζει», προέβλεψε ο Γιούνκερ, που προχθές Πέμπτη ήγειρε ερωτήματα για τις θέσεις του Ρεπουμπλικάνου νεοεκλεγέντα προέδρου όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τη διεθνή ασφάλεια.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ έρχονται σε αντίθεση με αυτές διαφόρων ευρωπαίων ηγετών, που διαβεβαίωσαν ότι θα επιδιώξουν συνεργασία με τον Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου