Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες «άνευ σημασίας» την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία, με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο συμφωνούν στο ψήφισμα, το οποίο λειτουργεί συμβουλευτικά, αλλά όχι αποφασιστικά για την πολιτική της Ε.Ε. Το ψήφισμα, που ζητεί την αναστολή των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει πλειοψηφία στην ψηφοφορία.«Το λέω εκ των προτέρων, αυτή η ψηφοφορία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά της, δεν έχει καμία αξία για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εξεγερθεί εναντίον των μαζικών συλλήψεων στην Τουρκία, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα».
Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε επίσης την Ευρώπη να σεβαστεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ενώ δεν έδειξε να ενοχλείται από την ισλαμοφοβία του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν είστε δημοκράτες; Η κάλπη έβγαλε Τραμπ. Σεβαστείτε το», είπε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι όσα έλεγε προεκλογικά ο Τραμπ κατά των μουσουλμάνων ήταν «λάθος που θα διορθωθεί». «Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια στην πολιτική, σήμερα κάποιος λέει κάτι, μετά το λάθος διορθώνεται», είπε.
Ενώ ο Ερντογάν κοιτάζει προς την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, εκτοξεύοντας παράλληλα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας απειλές περί ένταξης της Τουρκίας στον οργανισμό συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, Κεντρική Ασία), η Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση που οφείλει να τηρήσει. Σε αντιδιαστολή με το Ευρωκοινοβούλιο, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι έχει δηλώσει ότι από ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας «δεν θα κερδίσει κανείς», ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων περιλαμβανόταν στους όρους της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι, αν η Ευρώπη δεν λάβει τις αποφάσεις της, θα προκηρύξει δημοψήφισμα ρωτώντας τους συμπατριώτες του αν θέλουν ή όχι να ενταχθούν στην Ε.Ε.
Για πολιτικούς που «χτίζουν» προφίλ εν αναμονή επιστροφής στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, όπως ο Χριστιανοδημοκράτης Βέμπερ και ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς, το θέμα της Τουρκίας προσφέρει πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουν «πολιτική αρχών».
Η CETA
Επιπλέον, οι συζητήσεις για την Τουρκία μονοπώλησαν χθες το ενδιαφέρον στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι μεγάλες πολιτικές ομάδες απέρριψαν τη διεξαγωγή συζήτησης για την εμπορική συμφωνία CETA Ε.Ε. - Καναδά και προχώρησαν χθες απευθείας σε ψηφοφορία. Με την ψηφοφορία αυτή απορρίφθηκε, με ψήφους 419 έναντι 258, η πρόταση για παραπομπή της συνθήκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πιτέλα και Βέμπερ θέλουν από την Τουρκία «να αλλάξει πορεία»
Προειδοποίηση στην Τουρκία «να αλλάξει πορεία» απευθύνουν οι πρέδροι των Ομάδων Σοσιαλιστών - Δημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στο Ε.Κ. για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ένωση, ενώ ο Ερντογάν την Τετάρτη εμφανίστηκε να χλευάζει τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
«Με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην Ε.Ε.», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, γιατί έχει ξεπεράσει πολλά όρια. Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αποδεκτή» τόνισε ο κ. Πιτέλα εξηγώντας γιατί η ομάδα των Σοσιαλιστών προτείνει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.
Ανέφερε ακόμη ότι οι Σοσιαλιστές θα προτείνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μόνο αν η Τουρκία δείξει θετικά δείγματα γραφής. «Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε απτές αποδείξεις. Οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο πρέπει να απελευθερωθούν και η Τουρκία να ξαναγίνει ένα κράτος δικαίου», σημείωσε, πτοσθέτοντας ότι η Ευρώπη επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτό το διάλογο. «Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει κοντά στην Ευρώπη. Για μας η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται τόσο βίαια, η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει», επισήμανε.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών ήταν ιστορικά η πλέον φιλικά προσκείμενη προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. «Θέλουμε να αλλάξει η Τουρκία» κατέληξε.
Βέμπερ: Να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις
«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ σε περίπτωση που η Τουρκία, επαναφέρει τη θανατική ποινή, η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές, ότι μια τέτοια χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο τουρκικός λαός μπορεί να είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι κατάφερε να υπερασπίσει το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία εναντίον του στρατού κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο. Το πραξικόπημα αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού. Αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογία και να γίνει κατάχρηση. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί. Περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου. Μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει. Πολιτικοί, δημοκρατικά εκλεγμένοι βουλευτές, βρίσκονται στη φυλακή. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.
Επισήμανε παράλληλα ότι η εθνική κυριαρχία δεν πρέπει να βασίζεται στον φόβο. «Κυριαρχία που στηρίζεται αποκλειστικά στα όπλα, δεν μπορεί να διατηρηθεί, δήλωσε κάποτε ο Ατατούρκ. Θέλουμε να απευθύνουμε αυτή την έκκληση: η Τουρκία είναι ένας φίλος και συνεργάτης. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία- προς το συμφέρον των πολιτών της», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου