Πώς φαίνεται από την Τουρκία η επίσκεψη Ομπάμα στην ΕλλάδαΌταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποιούσε την πρώτη του, εκτός αμερικανικής ηπείρου, επίσκεψη μετά την επανεκλογή του, στην Τουρκία, αναλυτές συμπέραιναν ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που με την απόφαση της τουρκικής Βουλής, που ψηφίστηκε 1 Μαρτίου του 2003, είχαν διαρραγεί. (Με εκείνη την απόφαση, η Τουρκία απέρριπτε το αίτημα να περάσουν αμερικανικές δυνάμεις από τουρκικό έδαφος στο Ιράκ). Το ότι δε, η πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη αμερικανού Προέδρου γινόταν στην Τουρκία και μάλιστα στο πλαίσιο περιοδείας στην Ευρώπη, ερμηνευόταν ως ένδειξη των προθέσεων Ομπάμα για το πώς θα αντιλαμβάνεται και που θα τοποθετεί την Τουρκία.
Μάλιστα, αυτό το είχε δώσει και στην ομιλία του, που τόνισε ότι «βλέπει την Τουρκία ως μια μουσουλμανική χώρα που αποτελεί κομμάτι του δυτικού κόσμου».

Από τότε όμως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν απέφευγε να διατυπώνει ανοιχτά μια γραμμή που δεν ικανοποιούσε την Τουρκία, σε θέματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το Κυπριακό.

Στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δεν περιέλαβε την Τουρκία.

Στον τουρκικό Τύπο, που φυσικά τον απασχολεί η εσωτερική επικαιρότητα με το Κουρδικό, την αναθεώρηση του Συντάγματος για την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, τις συλλήψεις που καθημερινά γίνονται κατά δεκάδες, δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου το θέμα, ότι η περιοδεία αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα και δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου