Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόβ, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας σε επενδύσεις, τουρισμό και οικονομική συνεργασία. Παράλληλα, δήλωσε ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή δείχνει την ανάγκη για στενή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία. «Θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σ. Λαβρόβ.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο «πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας» και εξέφρασε την ελπίδα του να συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας. «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομικής συνεργασίας και υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας».
«Στενές σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας»
Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή, τόνισε ότι η επίσκεψη του Λαβρόβ «σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας».
«Δεν νοείται παραμονή τουρκικών στρατευμάτων»
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως δεν γίνεται να συνεχιστεί η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Πέραν του μεγάλου ζητήματος για την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα – που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί».
Λαβρόβ: Σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας - Ελλάδας
Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόβ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο «συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας».
Όπως παρατήρησε, «στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι' αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας».
Τέλος, δήλωσε ότι στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, «πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ υπογράμμισε πως «είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού» και ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία είναι κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου