Πιέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το βλέμμα στον Δεκέμβριο

Στον Δεκέμβριο «έδειξαν» τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης εντός Νοεμβρίου. Αισιοδοξία Μοσκοβισί, «ασάφια» Ντάισεμπλουμ, ικανοποίηση του υπουργείου Οικονομικών.
Παρά το γεγονός πως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα αναμενόταν μειωμένο στο χθεσινό Eurogroup, οι αναφορές των υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων κατά τη συνέντευξη τύπου ήταν αρκετές στο ελληνικό ζήτημα. Τόσο αναφορικά με το «καρότο» των μέτρων διευθέτησης του χρέους, όσο και το «μαστίγιο» της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα «σπουδαία» για την Ελλάδα θα προκύψουν στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου, υπό την οπτική πως τότε θα γίνουν εκτενέστερες αναφορές στα ελληνικά ζητήματα. Είναι προς όφελος όλων τα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Ολλανδός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.


Επιπροσθέτως, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο ίδιος δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018.
Ακόμη, ανέφερε πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα γίνει αναλυτική συζήτηση με το ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, με στόχο να είναι σε θέση να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους. Ειδικότερα, ανέφερε πως το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γι' αυτό χρειάζεται αφενός περισσότερη σαφήνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και αφετέρου για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι «αδύνατο» να υπάρχει ακρίβεια για το μέγεθος των «πιθανών μέτρων» για το χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς «βρισκόμαστε στα τέλη του 2016».

Παράλληλα, στο «επιθυμητό και δυνατό» ενδεχόμενο να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο στάθηκε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας πως αυτό θα σήμαινε «έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης».

Διαφωτιστικός για την πορεία του ελληνικού αιτήματος για την ελάφρυνση του χρέους ήταν και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που αποκάλυψε πως εντός Νοεμβρίου θα κατατεθούν οι επεξεργασμένες προτάσεις του μηχανισμού για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρουν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, υπογραμμίζοντας το θετικό κλίμα. Ακόμη, όπως υποστηρίζουν, το «σήμα» του Eurogroup στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους τον​ Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα, όπως ανέφεραν, τον καθαρό διάδρομο που αναζητεί.


Ξεκόβει πάλι τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαν Σόιμπλε, επανέλαβε την Δευτέρα ότι δεν υφίσταται θέμα συζήτησης του ελληνικού χρέους, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει» από την μέρα που η συμφωνία πέρασε από την γερμανική Βουλή.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα τεθούν στο τραπέζι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει», ενώ επισήμανε ότι παραμένει ως έχει η απόφαση της γερμανικής Βουλής για την εμπλοκή του Ταμείου. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού συνεπάγεται την ανάγκη άμεσης συζήτησης των επεκτατικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου