Θρίαμβος Φιγιόν στις εκλογές της Κεντροδεξιάς, στη ΓαλλίαΟ Φρανσουά Φιγιόν, ένας συντηρητικός υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, επικράτησε την Κυριακή στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία κι ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με την ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017, μια αναμέτρηση που οι δημοσκόποι αναμένουν να κερδίσει.

Βάσει της καταμέτρησης των ψήφων των 4/5 των εκλογικών τμημάτων εκ των συνολικά 10.228, ο Φιγιόν, που ήταν το φαβορί αυτής της εκλογικής διαδικασίας, εξασφάλισε ποσοστό άνω του 67% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ.

«Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Φρανσουά Φιγιόν από τα κεντρικά της εκστρατείας του αφού ο Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τίθεται το ερώτημα εάν ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται, θα αποφασίσει τελικά να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προκριματικές του Ιανουαρίου, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησής του Μανουέλ Βαλς εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ούτε ο νυν Πρόεδρος ούτε κάποιος άλλος υποψήφιος της Αριστεράς θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Μάιο με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μονομαχία του Φιγιόν με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Εντούτοις, οι δημοσκόποι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και των Αμερικανών να εκλέξουν ως πρόεδρό τους τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και στην περίπτωση του Φρανσουά Φιγιόν οι ειδικοί έκαναν λάθος: στις δημοσκοπήσεις ο 62χρονος πολιτικός βρισκόταν σε μειονεκτική θέση έναντι των δύο αντιπάλων του, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, στον πρώτο γύρο των προκριματικών της περασμένης εβδομάδας, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Φρανσουά Φιγιόν κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου υπήρξε πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2012, και οδήγησε τον Ζιπέ στη δεύτερη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου