ΗΠΑ: Προηγείται η Κλίντον δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές

Διαφορά από 2,3% μέχρι 5%, υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, έναντι του αντιπάλου της από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνών, Ντόναλντ Τραμπ, δίνουν οι Κυριακάτικες δημοσκοπήσεις, λίγο πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου. Οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν την εκστρατεία τους, εστιάζοντας στις πολιτείες «κλειδιά».


Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για το Κογκρέσο και τους Κυβερνήτες και τη δύναμη των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων 



Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Κλίντον, καταγράφει δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal.



Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, η Κλίντον λαμβάνει ποσοστό 44%. Ο κ. Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 40%, ενώ ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον βρίσκεται στο 6% και η οικολόγος Τζιλ Στάιν στο 2%.

Άλλη δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, δίνει στην υποψήφια των Δημοκρατικών προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της. Η Κλίντον εμφανίζεται να προηγείται με 48% έναντι 43% του Τραμπ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics, ο μέσος όρος των εθνικής εμβέλειας δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα 2,3% για την Κλίντον (45% έναντι 42,7% για τον Τραμπ).





Πενς: Θα αποδεχτούμε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις εκλογές
Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ θα αποδεχτεί ένα «ξεκάθαρο αποτέλεσμα» στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ανέφερε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αντιπροεδρία, Μάικ Πενς.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο κ. Πενς σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, σύμφωνα με το Reuters.


Τρέμουν οι Γερμανοί στο σενάριο εκλογής του Τραμπ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τρεις στους τέσσερις Γερμανούς πιστεύουν ότι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον θα δεχτούν σοβαρές πιέσεις, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, τηρεί σιγή για τον Τραμπ, μολονότι ο μεγιστάνας της έχει επιτεθεί κατ' επανάληψη, για την απόφασή της να δεχτεί στη χώρα της σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρσι. Τον Σεπτέμβριο πάντως την χαρακτήρισε "μια πραγματικά μεγάλη ηγέτιδα".

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην πάστορας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έχει εκφράσει ανησυχίες, ιδίως επειδή ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας είναι "απρόβλεπτος". Και απ' ότι φαίνεται, πολλοί Γερμανοί συμφωνούν με τον πρόεδρό τους.

Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid δείχνει ότι το 77% των Γερμανών φοβάται ότι θα υπάρξει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, αν εκλεγεί ο Τραμπ. Αντιθέτως, το 67% πιστεύει ότι οι στενές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία δεν θα διαταραχθούν, αν εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.

Οι κυριότερες ανησυχίες των Γερμανών είναι η στάση που θα τηρήσει ο Τραμπ απέναντι στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Τον Ιούλιο ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο, όταν είπε πως, αν η Ρωσία επιτεθεί σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ο ίδιος θα εξετάσει πρώτα, αν η χώρα αυτή έχει τηρήσει τις στρατιωτικές δεσμεύεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσει να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Η

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου