Κούβα: Ζήτω ο Κομαντάντε Φιντέλ

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας το Σάββατο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Κούβας για γενιές ολόκληρες.


Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμή του Κομαντάντε Φιντέλ, που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, οι φοιτητές κρατούσαν τεράστιες σημαίες της Κούβας και φώναζαν «Ζήτω ο Φιντέλ και Ζήτω ο Ραούλ».
Στη συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο, ένας επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης είπε απευθυνόμενος στο πλήθος «ο Φιντέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιντέλ. Εγώ είμαι ο Φιντέλ». Το σύνθημα σύντομα άρχισε να το επαναλαμβάνουν ρυθμικά όλοι.

«Βρισκόμαστε εδώ για όλα όσα έκανε ο Φιντέλ μετά τον θρίαμβο της επανάστασης», δήλωσε ο Ραούλ Αλεχάντρο Παλμέρος, ένας άλλος φοιτητής.

«Ο Φιντέλ έβαλε την Κούβα στον χάρτη κι έκανε την Κούβα παράδειγμα για τους πολίτες του κόσμου, ειδικά για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους».
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν μικρότερες συγκεντρώσεις ως φόρο τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο.

Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή το 2006, παρέδωσε επίσημα την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008 ωστόσο η παρουσία του ήταν πάντα έντονη στην Κούβα.

«Αυτά είναι νέα που κανείς δεν είχε προετοιμαστεί να ακούσει, ειδικά όχι για τον Κομαντάντε Φιντέλ» είπε η Ροζάριο Γκαρσία, κάτοικος της Αβάνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου