Νάντια Βαλαβάνη : Η διετία 2015-2016, «μια πραγματικά συγκλονιστική διετία»



«Τρίτο Μνημόνιο: Η ανατροπή μιας ανατροπής», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. «Το βιβλίο αναφέρεται στη διετία από το 2015 έως το 2016 που είναι μια διετία πραγματικά συγκλονιστική. Ο ελληνικός λαός, έκανε ένα άλμα χειραφέτησης από τον μνημονιακό ζυγό και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να είναι το πρώτο αριστερό κόμμα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στην Ευρώπη. Έτσι μπήκε σε εφαρμογή ένα μοναδικό πραγματικά πείραμα ελπίδας και κοινωνικής σωτηρίας» λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Νάντια Βαλαβάνη.
«Παράλληλα», προσθέτει, δημιουργήθηκε και μια πρωτοφανής κατάσταση πολιτικής και οικονομικής πολιορκίας από την πλευρά των εταίρων που ήταν ταυτόχρονα και δανειστές. Στον αντίποδα, όμως, ο λαός εξόπλισε την κυβέρνηση με μια τεράστια δύναμη, αυτό το «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με κλειστές τράπεζες, μοναδικό στην ιστορία του κόσμου σαν εκλογική αναμέτρηση σε τέτοιες συνθήκες.

Η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς εξαέρωσε αυτή τη δύναμη», αναφέρει η κ. Βαλαβάνη, και κάνει λόγο, για «καταστροφική συνθηκολόγηση πέρσι τον Ιούλιο που οδηγεί στην "ανατροπή μιας ανατροπής"», και «ξηλώνει μεθοδικά τις λίγες φιλολαϊκές μονομερείς ρυθμίσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ».

Ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών χειριστήκατε σειρά ζητημάτων όπως τα θέματα της φορολογίας και δημόσιας περιουσίας. Αφιερώνετε μεγάλο μέρος του βιβλίου σε αυτό το θέμα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει;

Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα θέματα φορολογίας και δημόσιας περιουσίας, αυτά που χειρίστηκα στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο. Η ρύθμιση των 100 δόσεων, απετέλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούσε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, τη ρύθμιση οφειλών από το 2003, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και από την οποία είχαν ήδη εισπραχθεί μέχρι πέρυσι 1,65 δισ. ευρώ.

Το τρίτο μνημόνιο που συμπεριέλαβε στη ρύθμιση για την εξόφληση των παλαιών οφειλών και τα νέα χρέη έστω κι αν η ρύθμιση των παλαιών εξυπηρετούνταν κανονικά, τίναξε ουσιαστικά τη ρύθμιση στον αέρα.

Υπάρχουν και ειδικότερα ζητήματα όπως το θέμα της μνημονιακής διάλυσης του ΣΔΟΕ μέσα από μια πολύ παράδοξη διάταξη στο τρίτο μνημόνιο- το κείμενο της επιστολής παραίτησης του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ του Παναγιώτη Δάνη προς τον πρωθυπουργό, είναι πραγματικό ντοκουμέντο για την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα στο θέμα της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου