Κρίσιμο δημοψήφισμα την Κυριακή στην Ιταλία



Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες στις 4 Δεκεμβρίου για μία σειρά συνταγματικών αλλαγών. Το ιταλικό δημοψήφισμα από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική διαδικασία μετά το τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου,
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές το ιταλικό δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία που θα κρίνει το μέλλον της ευρωζώνης.

Εάν οι Ιταλοί ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση τότε η χώρα θα μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων.

Εάν ψηφίσουν όμως «όχι», η ετυμηγορία τους θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις για την ευρωζώνη.

Μια άγνωστη παράμετρος: Η ψήφος του εξωτερικού

Οι Ιταλοί που ζουν στο εξωτερικό αποτελούν το 8% του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν προσμετράται στις δημοσκοπήσεις, και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον αναλυτή Lorenzo Piccoli από το European University Institute στη Φλωρεντία, η ψήφος τους έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των αποτελεσμάτων προηγούμενων εκλογών.

Η σημασία της ψήφου των Ιταλών που βρίσκονται ή διαμένουν σε άλλες χώρες καταδεικνύεται και από τις πρόσφατες προσπάθειες των πολιτικών να τους προσελκύσουν, κυρίως από το στρατόπεδο του «Ναι». Οι Ιταλοί του εξωτερικού έλαβαν ένα δισέλιδο γράμμα με την υπογραφή του πρωθυπουργού Ρέντσι, που τους καλούσε να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στο επικείμενο δημοψήφισμα. Επίσης, η υπουργός Μεταρρυθμίσεων, Maria Elena Boschi, ταξίδεψε στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη ενώ πραγματοποίησε περιοδεία και στο Λονδίνο (φιλοξενεί επίσημα τη μεγαλύτερη κοινότητα Ιταλών μετά το Μπουένος Άιρες) μαζί με άλλους πέντε πολιτικούς από την καμπάνια του «Ναι».

Από την πλευρά του, το ευρωσκεπτικιστικό, λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Beppe Grillo, που θεωρείται ο βασικός εκφραστής της καμπάνιας του «Όχι», έστειλε στο Λονδίνο τον 30χρονο δημοφιλή πολιτικό, Luigi Di Maio.


Το «Όχι» ως «αντι-συστημικό» αντανακλαστικό


To TPP συνομίλησε με δύο 30χρονους Ιταλούς που ζουν στην Τυνησία για να μας πουν τι ψήφισαν και πώς βλέπουν το δημοψήφισμα της χώρας τους.

«Ψήφισα 'Όχι' γιατί ενώ το δημοψήφισμα παρουσιάστηκε ως μια επιδίωξη να μειωθεί το οικονομικό κόστος του πολιτικού συστήματος, τελικά θα καταλήξουμε σε συγκέντρωση εξουσίας και έλλειψη ελέγχου εις βάρος της δημοκρατίας μας. Είμαι θυμωμένη και απογοητευμένη γιατί το κείμενο του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένο ώστε να μας χειραγωγήσει, εστιάζοντας σε αυταπόδεικτα σημεία και παραλείποντας το πιο αμφιλεγόμενα» λέει η Alessia Tibolo, εργαζόμενη στην ιταλική ΜΚΟ Cospe.

«Ψήφισα 'Όχι' γιατί αυτή η συνταγματική μεταρρύθμιση θα ενδυναμώσει το πολιτικό καθεστώς, επιμηκύνοντας τα μέτρα λιτότητας, την εργασιακή επισφάλεια και τις ανισότητες. Πιστεύω πως το αντι-συστημικό αίσθημα που σαρώνει την Ευρώπη είναι δικαιολογημένο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και τις προσδοκίες για το μέλλον μας. Και γι' αυτό ακριβώς, δεν πρέπει να αφήσουμε την ακροδεξιά να μονοπωλήσει αυτόν τον πολιτικό χώρο αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε ρήξη με το σύστημα προς μια προοδευτική κατεύθυνση» ήταν τα λόγια του διδακτορικού φοιτητή Lorenzo Feltrin.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/The PressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου