Ο ΟΗΕ ζητά συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας για το Κυπριακό

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε ότι χρειάζεται επαφή της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, καθώς θεωρεί ότι «θα ήταν υγιές αυτές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».
Μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά την οποία συζητήθηκαν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Άιντε τόνισε ότι «θα ήταν υγιές αυτές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο», καθώς θεωρεί πως χρειάζεται να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεν νομίζω ότι στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των ζητημάτων αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του τι έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να δουλέψουμε και τι μπορεί να επιτευχθεί στη Διάσκεψη. Γνωστοποιήσαμε μια ημερομηνία για τη Διάσκεψη αλλά δεν καθορίσαμε πότε θα τελειώσει. Είναι στην ίδια τη φύση των Διασκέψεων, αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανερχόμαστε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται. Γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση αλλά να λύσουμε το πρόβλημα και να διευκολύνουμε τη λύση και όχι μια νέα "παγωμένη" σύγκρουση"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άιντε.

Παράλληλα, εκτίμησε πως υπάρχει η διάθεση για συνάντηση και από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά, αλλά είναι αναγκαίο αυτό να συμβεί πριν τις 12 Ιανουαρίου. «Μια τέτοια συνάντηση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα πρέπει να γίνει πριν τις 12 Ιανουαρίου και με βάση όσα γνωρίζω υπάρχει και στις δύο πλευρές η θέληση να γίνει η συνάντηση αυτή. Δεν υπάρχει ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Είναι περισσότερο τεχνικό το ζήτημα. Γιατί ψάχνουν μια ημερομηνία που θα είναι και οι δύο πλευρές στην ίδια χώρα, ίσως σε μια τρίτη χώρα, κάτι που θα ήταν αρκετά βοηθητικό υπό το υπάρχον πλαίσιο. Θα μεταφέρω κάποια μηνύματα στην Άγκυρα από εδώ γι αυτό το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου