Ανυποχώρητο το ΔΝΤ για μείωση αφορολόγητου και κύριων συντάξεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις των κύριων συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου. Όπως επισημαίνεται, οι συντάξεις «διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα» και δεν επιτρέπουν τις παροχές στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για το αφορολόγητο υποστηρίζουν ότι ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι αντιπαραγωγικό υψηλός, λόγω του ότι πολλοί φορολογούμενοι εξαιρούνται του φόρου εισοδήματος.
Σχετικά με τις συντάξεις, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «πολύ γενναιόδωρο» το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, συγκρίνοντας το με το γερμανικό. «Λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά με τα εισοδήματα όταν αξιολογούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, οι ειδικοί θα κοιτάξουν την αναλογία της μέσης πρώτης σύνταξης με τον μέσο μισθό στη συνταξιοδότηση. Αυτή η αναλογία είναι 81% στην Ελλάδα, σχεδόν διπλάσιος από τη Γερμανία (43%), δείχνοντας ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα».

«Σακατεύουν τον προϋπολογισμό οι υψηλές συντάξεις»
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τα δημόσια οικονομικά της προκειμένου να βοηθηθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πρόταση του ΔΝΤ είναι η μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών, ώστε να υπάρξουν καλά στοχευμένες κοινωνικές παροχές.


«Η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα να μεταρρυθμίσει τα δημόσια οικονομικά της, ώστε να είναι ικανή να ενισχύσει τέτοιες δαπάνες. Οι γενναιόδωρες φορολογικές εξαιρέσεις και οι πολύ υψηλές συντάξεις "σακατεύουν" τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά στοχευμένων κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα για τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες και έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Το να υποδηλώνεις ότι οι υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο δικαιολογημένες γιατί οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές είναι τόσο χαμηλές, χάνει εντελώς το νόημα: οι στοχευμένες παροχές είναι ανεπαρκείς ακριβώς επειδή οι συνταξιοδοτικές παροχές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα».


Στοχεύουν σε νέα μείωση του αφορολόγητου
Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι αντιπαραγωγικά υψηλός επειδή πολλοί φορολογούμενοι εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος, ενώ επισημαίνεται πως αυτό πρέπει να αλλάξει και όχι να παρουσιάζεται ως πλεονέκτημα.

«Επειδή τόσο πολλοί φορολογούμενοι εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι τόσο αντιπαραγωγικά υψηλός. Στοιχεία από τις ελληνικές αρχές και την Eurostat δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 8% στην ευρωζώνη (εξαιρώντας την Ελλάδα).


Όπως έχουμε σημειώσει, μία συνέπεια αυτής της μικρής φορολογικής βάσης εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμα υψηλοί συνολικοί (ΦΠΑ κτλ). Οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στον φόρο προσωπικού εισοδήματος και είναι λάθος να τους παρουσιάζουν ως πλεονέκτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου