Τόμσεν: Σε 21 χρόνια η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα επίπεδα της ανεργίας σε εκείνα της περιόδου 2001-2007, πρίν δηλαδή από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Εκτίμησε ότι για την επίτευξη του ίδιου στόχου η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία μια δεκαετία και η Ισπανία έξι.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Anders Aslund, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έκανε λόγο για πρόοδο της ευρωζώνης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αλλά και την αρχιτεκτονική της, ενώ τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της νομισματικής ένωσης είναι ότι πρόκειται για μια οικονομική, αλλά όχι πολιτική ένωση. Επέμεινε καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης να ζητεί «δομικές μεταρρυθμίσεις», απέρριψε την άποψη ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η λιτότητα και τόνισε ότι η Ευρώπη έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία έξι χρόνια.
Όσον αφορά στην κατάσταση στην Ευρωζώνη ο Τόμσεν επεσήμανε πως χρειάζεται ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για τις χώρες που έχουν να περάσουν δύσκολα μέτρα.


Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης δεν είναι και τόσο κακές, στις μεσοπρόθεσμες υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις όπως η υψηλή διαρθρωτική ανεργία, ο χαμηλός πληθωρισμός, το υψηλό χρέος που σε αρκετές χώρες ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων. Πηγή ανησυχίας για τον αξιωματούχο του Ταμείου αποτελεί και η πολιτική κατάσταση σε ορισμένες χώρες της ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου