Κυπριακό: Η σειρά των «εγγυήσεων»- Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Σειρά μετά την ανταλλαγή χαρτών για το εδαφικό που σημειώθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί έχει το κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων. Η ανταλλαγή χαρτών θεωρείται «σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού», ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εκφράσει συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου-χάρτη που τους ενεχείρισε η άλλη πλευρά. Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, αναμένεται να παρευρεθεί και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η ανταλλαγή χαρτών ανάμεσα στον Ν.Αναστασιάδη και τον Μ.Ακιντζί, μία ανταλλαγή που θεωρείται ιστορική, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι η πρώτη φορά από το 1976 που πραγματοποιείται κάτι αντίστοιχο. Σειρά παίρνει το ζήτημα των εγγυήσεων, που θα τεθεί υπό συζήτηση την Πέμπτη.


Χριστοδουλίδης: Υπάρχουν πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν

Σε δηλώσεις του ο Ν.Χριστοδουλίδης, μετά την ανταλλαγή χαρτών, σημείωσε ότι «ως είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση των δύο ηγετών που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην παρουσία του κ. Άιντα και των χαρτογράφων της ελληνοκυπριακής πλευράς, της τουρκοκυπριακής πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών, ανταλλάγηκαν οι χάρτες. Χάρτες, οι οποίοι κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, δηλαδή 28,2% μέχρι και 29,2%».

Χαρακτήρησε γενικότερα την ανταλλαγή ως μία «θετική εξέλιξη», ωστόσο, την ίδια στιγμή, διευκρίνησε ότι «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι δηλαδή ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα, και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα γραπτώς».

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Μόρφου, είπε ότι «δεν θα σχολιάσω, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε, στο περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία σχόλια είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Θέματα Ασφαλείας και Εγγυήσεων υπό συζήτηση την Πέμπτη
Οι διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη θα έχουν αποκλειστικό περιεχόμενο ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, σύμφωνα με τον Ν.Χριστοδουλίδη.Στις συζητήσεις της Τετάρτης, πέρα από το εδαφικό, υπήρχαν άλλες δύο παράλληλες συναντήσεις: θέματα αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπριών στη διακυβέρνηση, και μία συζήτηση για θέματα ΕΕ από εμπειρογνώμονες, αυτές οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, αλλά μετά την Πέμπτη.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος». Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων αναμένεται να γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στη Γενεύη ο Μπόρις Τζόνσον

Στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη θα συμμετάσχει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. «Χαιρετίζω το κουράγιο και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές» ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζόνσον. «Οι συνομιλίες στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια μοναδική ευκαιρία να βρουν μια λύση», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με διάθεση ανοιχτή και ευέλικτη. Πιστεύω πως εάν προσεγγιστεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να επιτευχθεί μια λύση που θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο» εκτίμησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου