Ισχυρή έκρηξη έξω από δικαστήριο στη Σμύρνη. Τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από δέκα τραυματίες



Η Τουρκία επλήγη το απόγευμα της Πέμπτης από μια νέα επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην πόλη της Σμύρνης, πέντε ημέρες μετά το μακελειό σε νάιτκλαμπ της Κωνσταντινούπολης, ο δράστης του οποίου εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης.
Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε στόχο ένα δικαστήριο της Σμύρνης και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας αστυνομικός κι ένας δικαστικός κλητήρας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Δύο «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών μετά την έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πάνω από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, Ερόλ Αϊγιλντίζ, οι αρχές υποπτεύονται πως για την επίθεση ευθύνεται η αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η επίθεση προστίθεται στις αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες που αιματοκύλισαν την Τουρκία το 2016 και αποδόθηκαν από τις αρχές είτε στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Σημειώθηκε την ώρα που οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό το οποίο εξαπέλυσαν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη του μακελειού της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος φέρεται να κατάφερε να διαφύγει αφού δολοφόνησε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα. Την ευθύνη για τη σφαγή της Πρωτοχρονιάς ανέλαβε το ΙΚ.

Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

Πολλά πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες πως ήσαν συνεργοί του άνδρα που διέπραξε την επίθεση συνελήφθησαν στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, που δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό.

Οι ύποπτοι αυτοί κατάγονται από το «ανατολικό Τουρκεστάν», κατά την παλιά ονομασία της κινεζικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ουιγούροι, κατά τοΑνατολή.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος για την διάπραξη του μακελειού στην Κωνσταντινούπολη έχει αναγνωριστεί, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του ή την εθνικότητά του.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, τον οποίο επικαλέστηκαν τουρκικάΜΜΕ, ανέφερε πως ο άνδρας, πολλές φωτογραφίες του οποίου έχουν κυκλοφορήσει, πιθανόν είναι Ουιγούρος ή έχει καταγωγή από την Σιντζιάνγκ και πρόσθεσε πως οι αρχές βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό του.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στο πλαίσιο της έρευνας. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, είναι η σύζυγος του φερόμενου ως δράστη και πολλά πρόσωπα που κατάγονται από την Ασία.

Κατά τις έρευνες που διεξήχθησαν στη Σμύρνη μετά τη σύλληψη περίπου είκοσι ανθρώπων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στρατιωτικού τύπου συσκευές νυχτερινής κατόπτευσης, στρατιωτικά εφόδια και πλαστά διαβατήρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Πολλά τουρκικά ΜΜΕ εξάλλου μετέδωσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι ο φερόμενος ως εκτελεστής είχε εγκατασταθεί τον Νοέμβριο στο Ικόνιο μαζί με τη σύζυγό τους και τα δύο παιδιά τους, προκειμένου να μην κινήσει υποψίες. Σύμφωνα με το Dogan, ο φερόμενος ως δράστης πήρε ένα λεωφορείο για την Κωνσταντινούπολη την 15η Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου