«Κοινό μέτωπο» Μέρκελ - Ολάντ κατά Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε την Παρασκευή στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την προεδρία του Τραμπ, που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρώπη.
Οι Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα στη Μάλτα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει για την ευρωπαϊκή ιδέα η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ολάντ δήλωσε πως η στάση του Τραμπ προκαλεί πρόβλημα στις σχέσεις εμπορίου και υπογράμμισε ότι η κουβέντα που θα γίνει μαζί του θα πρέπει να έχει ως στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

«Ας μιλήσουμε πολύ ειλικρινά, υπάρχουν προβλήματα που θέτει η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με τους κανόνες του εμπορίου, σε σχέση επίσης με αυτό που πρέπει να είναι η θέση μας για τη διευθέτηση των συρράξεων στον κόσμο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει βέβαια να μιλήσουμε με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού επελέγη από τους Αμερικανούς για να γίνει ο πρόεδρός τους, αλλά οφείλουμε επίσης να το κάνουμε από μία ευρωπαϊκή θέση και για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ».

Ωστόσο επισήμανε ότι η απειλή για την Ευρώπη έρχεται και από το εσωτερικό της με τη μορφή εξτρεμιστών. «Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που απειλεί την Ευρώπη δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό. Έρχεται επίσης από το εσωτερικό. Εννοώ την άνοδο των εξτρεμιστών που χρησιμοποιούν εξωτερικούς παράγοντες για να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή».


Προσήλωση στην ΕΕ ζητά η Μέρκελ
Η Α. Μέρκελ υπερασπίστηκε με τη σειρά της το ελεύθερο εμπόριο και υποστήριξε πως χρειάζεται κοινή προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Διαπιστώνουμε ότι το παγκόσμιο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούμαστε στον κόσμο μεταβάλλεται κατά ριζικό τρόπο και με ταχύτητα και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα προβλήματα».

Σύμφωνα με τη Μέρκελ αυτό «αφορά τόσο την υπεράσπιση μίας ελεύθερης κοινωνίας, όπως και την υπεράσπιση του ελευθέρου εμπορίου. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις τις οποίες εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω της συνεργασίας...Χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη, κοινή προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι έχουμε επιτύχει και στις αξίες των φιλελεύθερων, δημοκρατιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου