Π. Μοσκοβισί: Οι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ΕλλάδαΥπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία για την Ελλάδα δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews στις Βρυξέλλες και με αφορμή την παρουσίαση των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως τόνισε, «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τώρα ότι εσείς και όταν λέω εσείς εννοώ την Ευρωζώνη, και το ΔΝΤ έχετε μία κοινή πρόταση στο τραπέζι για την Ελλάδα;

Πιερ Μοσκοβισί/ Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων: Πρέπει να έχουμε μία κοινή πρόταση. Αλλά έχουμε μία αξιολόγηση της κατάστασης σήμερα. Και η πρόβλεψη που ανακοίνωσα δείχνει ότι τώρα η Ελλάδα είναι στο δρόμο τεράστιας προόδου. Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016 και προβλέπουμε πολύ σταθερή ανάπτυξη το 2017 2,7% και το 2018 3% που θα πρέπει να τοποθετήσει την Ελλάδα μεταξύ των ηγετών της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Οπότε χτίζουμε ένα success story και για αυτό ακόμα πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση σύντομα.

Euronews/ Έ.Κ.: Όταν λέτε σύντομα, πιστεύετε ότι το Eurogroup της 20ης Φλεβάρη είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;

Π.Μ: Το ελπίζω. Θεωρώ ότι έχουμε εκεί ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ξέρετε ότι υπάρχουν έντονες συζητήσεις. Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίζουν τη μεταρρύθμιση της χώρας. Υπάρχουν ακόμα προσπάθειες που πρέπει να γίνουν αλλά και οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Euronews/ Έ.Κ.: Μιλάτε για ένα success story αλλά το ΔΝΤ δε συμφωνεί τόσο μαζί σας. Λένε ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί δεν γίνεται να επιτευχθούν. Οπότε πιστεύετε πραγματικά ότι μπορείτε να μείνετε σε αυτό το πρόγραμμα μαζί με το ΔΝΤ, και να ζητάτε τα ίδια πράγματα οι οι Έλληνες θα πληρώσουν τις διαφωνίες σας με περισσότερη λιτότητα;

Π.Μ: Εμείς, η Κομισιόν πάντα θέλουμε να προχωράμε χέρι χέρι με το ΔΝΤ, οι θεσμοί πρέπει να είναι μαζί. Αυτή είναι προϋπόθεση για την επιτυχία τού ελληνικού προγράμματος. Αλλά όσον αφορά τους αριθμούς, οι δικοί μας βρίσκονται στο τραπέζι και δείχνουν ότι υπάρχει και θα συνεχίσει μία υπεραπόδοση της Ελλάδας όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή είναι μια αντικειμενική βάση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.Οι δικοί μας αριθμοί ήταν πάντα σωστοί και πολλές φορές όχι και τόσο ευνοϊκοί. Οπότε, όλοι οι εταίροι πρέπει να δουλέψουν σε αυτή τη βάση γιατί είναι η αντικειμενική.

Euronews/ Έ.Κ.: Αλλά ακόμα ζητάτε και άλλα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα, να ψηφιστούν τώρα για το 2019, 2020. Είναι δίκαιο; Συμφωνείτε εσείς με αυτό;

Π.Μ: Δε μιλάω για λιτότητα. Μιλάω για ένα ισορροπημένο πακέτο ανάμεσα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την ελληνική οικονομία και θετικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευτούν οι Έλληνες. Πρέπει να βρούμε ισορροπία.

Euronews/ Έ.Κ.: Δε μιλάτε για περικοπές συντάξεων;

Π.Μ: Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε και άλλη λιτότητα στους Έλληνες αλλά είναι αναγκαίο και θεμιτό να έχουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις ώστε να έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό και σταθερό οικονομικό σύστημα στην Ελλάδα.

Euronews/ Έ.Κ.: Δεδομένων όλων αυτών των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είδαμε και πάλι σενάρια για grexit. Και το είδαμε να μπαίνει αυτό το Σαββατοκύριακο και στην αντιπαράθεση των γερμανικών εκλογών μεταξύ Μάρτιν Σουλτς και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι το grexit ακόμα μία εκδοχή.

Π.Μ: Όχι. Το Grexit δεν αποτελεί εκδοχή. Το grexit ήταν στο τραπέζι και δεν ήταν καθόλου ευχάριστο πριν τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Οπότε δεν τίθεται θέμα grexit, είναι αδύνατον και δεν θα ήταν δίκαιο δεδομένης της πραγματικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι μία κρίση που πρέπει να αποφύγουμε και θα την αποφύγουμε. Ας μη μιλήσουμε για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γιατί δεν το είπε με αυτόν τον τρόπο. Αλλα ό Πρόεδρος των Φιλελυθέρων το είπε και για μένα αυτή δεν είναι λογική προσέγγιση. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χτίζουμε τις συνθήκες για μία επιτυχημένη Ελλάδα σε μία πιο ισχυρή Ευρωζώνη. Και πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό το success story.

Euronews/ Έ.Κ.: Δεδομένου ότι μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα υπάρξουν σημαντικές εκλογές στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όλες αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία νέα κρίση; Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τέταρτο πρόγραμμα;

Π.Μ: Δεν μπορεί να υπάρξει κρίση. Δεν θα υπάρξει κρίση. Είμαι σε λογικά πλαίσια αισιόδοξος.B. Ντομπρόβσκις: Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ προχωρεί σε πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις

Η Ελλάδα προχωράει στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματός της, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αλλάζει τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις του, έκρινε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Το ίδιο το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά», δήλωσε ο B. Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια εκδήλωση στη Φραγκφούρτη.

«Αν δώσουμε μια τελική ώθηση από όλες τις πλευρές ?από τους θεσμούς, από τους πιστωτές, από τις χώρες της ευρωζώνης και από την ίδια την Ελλάδα? μπορούμε πράγματι να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», συνέχισε ο ίδιος.

Ο B. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε: «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι αυτό θα γίνει σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ».

«Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ προχωρεί σε πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά όσον αφορά την Ελλάδα. Επιπλέον, δεν διορθώνει αυτές τις προβλέψεις με βάση τα γεγονότα, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.Πρ.Παυλόπουλος; Πρέπει και οι εταίροι μας να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους

"Εμείς θα τηρήσουμε όλες στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει υπό τον όρο, ότι και εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους. Και υπό τον όρο επίσης ότι οι εταίροι, όταν μας ζητούν να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, γνωρίζουν ότι αυτές εκπληρώνονται μέσα σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι νοητό να παραβιάζεται σε οιεσδήποτε συνθήκες" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την Παρασκευή από την Πρέβεζα,

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου