Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Με πούλμαν, Ι.Χ., αλλά και τρακτέρ, αγρότες συγκεντρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανοίγει το μεσημέρι την έκθεση Zootechnia. Τα τριάντα τρακτέρ που θα συρρεύσουν σήμερα στην πόλη ανήκουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους από το μπλόκο του Δερβενίου στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Καβάλας, οι οποίοι κατά δήλωσή τους έχουν λάβει τη σχετική αδειοδότηση.
Επειτα από το προγραμματισμένο συλλαλητήριο, οι διαμαρτυρόμενοι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα και προσκείμενοι στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων θα συσκεφθούν προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους

Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων, προχωρούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε στο Άργος Ορεστικό.

Για αύριο, Παρασκευή 3/2, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς.

Παράλληλα μετά το μεσημέρι πρόκειται να έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοΐου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Μπλόκο στήθηκε στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Πρέσπες, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές σημείο που θα στήσουν μπλόκο.

Αποκλεισμένα παραμένουν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «Πράσινα Φανάρια». Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Μαίνεται, ταυτόχρονα, η «μάχη» για τα τελωνεία στα βόρεια της χώρας. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα αναμενόταν η απόφαση των αγροτών από την Ειδομένη, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και την Πέλλα, που έχουν αποκλείσει από τη Δευτέρα με 300 τρακτέρ το τελωνείο των Ευζώνων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Το όνειρο αποκλεισμού του τελωνείου του Προμαχώνα δεν εγκαταλείπουν και οι Σερραίοι αγρότες, που χθες απέκλεισαν την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Σερρών στον Λευκώνα.

Κλειστά, έως και την Παρασκευή, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφάσισε η χθεσινοβραδινή γενική της συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση.

Αποφασίστηκε, παράλληλα, οι συντασσόμενοι με τη συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας να μη συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφία «Zootechnia», που θα πραγματοποιήσει στις 19:00 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο αποφάσισαν και επέτρεψαν τη διέλευση των 57 νταλικών που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης, όσοι επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων.

Επισημαίνεται ότι το σημείο έχει αποκλειστεί από τις 30/1, ενώ η διέλευση των φορτηγών και νταλικών με ευπαθή προϊόντα γινόταν κανονικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου