Ακάθεκτος ο Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζει «κακομαθημένο παιδί» τον Καμμένο


Συνέχεια στον πόλεμο δηλώσεων που ξεκίνησε το Σάββατο, μεταξύ Άγκυρας - Αθήνας, έδωσε την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με εκφράσεις όπως «κακομαθημένο παιδί», κατά την αναφορά του στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο και με απειλές του τύπου «οι Έλληνες ξέρουν καλά τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός» και «να μη δοκιμάζουν την υπομονή μας»
Νωρίτερα την Κυριακή και στον απόηχο των δηλώσεων του Σαββάτου, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε χαρακτηρίσει «κινήσεις πανικού» την προκλητική στάση της Άγκυρας. «Δεν υπάρχει θέμα να πατήσει ελληνικό νησί. Να δω πώς θα φύγουν από εκεί αν πατήσουν το πόδι τους», είχε συγκεκριμένα απαντήσει ο Π.Καμμένος στη δήλωση Τσαβούσογλου ότι «αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ίμια θα μπορούσαμε».

«Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κτλ, σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση.

Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού, (Πάνος Καμμένος), κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί. Μας λένε “Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομoνή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά...

Γι αυτό, επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας, δεν θέλω να τα πώ. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...Τί θα γίνει λοιπόν; Θα ανεχόμαστε τους κακομαθημένους; Η δουλειά μας είναι να απασχολούμε αυτούς;

Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν και προβλήματα. Έχουμε και την βούληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία είχαμε πολέμους... Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Οι δικοί μας πάνε στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Όταν το παρατηρούμε, έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά.

Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια κούρσα με τέτοια λογική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τί μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι. Η κυβέρνηση. Να τα πούν (εξηγήσουν) και σε εκείνο το κακομαθημένο (παιδί) και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Δημοσιογράφων Αττάλειας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Νωρίτερα, τηλεγραφήματα τουρκικών πρακτορείων ανέφεραν ως στόχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου