Απαισιοδοξία του Κρούγκμαν για την Ευρωζώνη

Ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως οι δανειστές της έχουν περάσει μια θηλιά που πρέπει άμεσα να χαλαρώσει και ξεκαθάρισε πως «είναι τρελό» να της ζητείται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% .
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Π. Κρούγκμαν υποστήριξε ότι οι πολιτικές ελίτ, που παρά τις διαφωνίες τους επέδειξαν τελικά την πολιτική βούληση να κρατήσουν την νομισματική ένωση εν ζωή, ενδέχεται να μην βρίσκονται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. Ερωτηθείς για το μέλλον της Ευρωζώνης, εξέφρασε την απαισιοδοξία του, απαντώντας «ξαναρωτήστε με μετά τις γαλλικές εκλογές».

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, εκτίμησε ότι η ευρωκρίση μπορεί να «αναζωπυρωθεί» και χαρακτήρισε τρελό το να ζητούν οι δανειστές πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. «Μέχρι σήμερα η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση. Η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά γρήγορα να αναζωπυρωθεί. Πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα, πρέπει να χαλαρώσει. Το να απαιτεί κανείς από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι τρελό. Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας».

Τέλος, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, κατάφερε πριν τέσσερα χρόνια «να σώσει την Ευρώπη από τον γκρεμό», αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο τώρα. Παράλληλα, τόνισε πως «το τελευταίο που θα χρειαζόταν η Ευρώπη τώρα είναι η απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου